Saturday, August 22, 2020

masak masak...DIY sup daging korban.


Tempoh hari cikson dapat se bag palastik daging korban.
Pemberiaan kawan baik cikina.
Tersimpan rapi dia yakni daging dalam topmost part of my refrigerator.
Hinggalah satu hari....

Ehh... tak lalu lah nak makan nasi harini.
Kita makan bihun sup nak?
So tengah hari tu tersedialah se periuk sedang sedang sup kaki lembu yang sedap pada tekak ciksoncikli...
Orang lain makan tak tahulah.... tawar kot. Sbb cikson tak berapa pemurah dengan garam. Dah ada HBP ni,kenalah less garam gitu...

Cara masak sup cara cikson.
Rebus lah segala tulang temulang dalam rice cooker. Jangan lupa pula kat dia. Haha...banyak dok tgk dlm MATJHI periuk jadi rentung akibat kealpaan .
Then... in a pot , tumislah segala maneka bahan tumisan. After that transferlah bahan2 rebusan tu. Spice up with enough salt, pepper. Then lastly shred a few stalks of ketumbar leaves. Well, thats what I did. Some dont like the taste of ketumbar buat I do. So who cares?

Semua orang tahu aiiiih masak sup. Quipped someone.
Just like to share , makan dengan minyak bawang putih and sambal cili yang buat sup ni berbeza rasa.
Kruppp krappp rasa bila pepak bawang putih goreng tu.

Rahsia bawang putih rangup...
Mince or cincang bawang putih secukupnya. In hot oil, fry the garlics. Kuning saja tutup api. Biar dia simmer dalam hot oil tu sampai berubah warna perang. Love the crunchy munchy feeling .


sup daging korban.

Add onssss...ada teloq sebijik, sambai cili kering, daun bawang, kobis celoq,daun ketumbar,tomato hiris.
Yang penyedapnya... bawang putih goreng krappp kruppp.


Jom makan...
Sedaaap..kata Fateh. Ehh tokwan Fateh.

Thats all folks. Enjoy the hols.
Tapi hubaya hubaya na...
Bye.

1 comment:

  1. DR, makcik pun kena minum se gelas air lemon lepas makan sup ni. Dok buat nak pening kepala .

    ReplyDelete