Phew... lama benar cikson tak masuk dapur.
Bila tinggal berdua dan asyik kena keluar rumah untuk itu dan ini, maka malas pun mengetuk rasa hati. Malas nak masak ,malas nak beli barang basah and seribu satu alasan malas lagi. So ,in the end its tapau, makan kat restoran, panggil delivery is the answer.
Tapi itulah... bila makan kat luar ,bukan ikut kita punya citarasa selalunya.
The other day,ciklin balik dari Pahang. Seperti selalu ada saja buah tangan dari kawan baiknya utk kami. Ikan kering Pahang , baju kelawar pahang, rendang hitam Pahang antara pemberiannya. Dan yg last sebungkus daging salai.
Dan daging salai Pahang itu makcik dah selamat masuk perut pakcikli dan makcikson. Thank you so much lin kawan olin.
Hari ni cikson perturunkan masak lemak cili api my way ...banyak bahan tak ada actually but who cares kan...
Inilah caranya
rebus... bahan bahan tumbuk segenggam cili padi ,Sebiji bawang besar,kunyit serbuk,dan dua tiga batang serai dititik |
basuh dan tos daging salai setengah pek |
masukkan dalam bahan tadi,balik balikkan hingga sebati |
Add caption |
Masukkan santan se kotak kecil |
kacau selalu jgn sampai menggelegak Masukkan tomato dan cili padi 4,5 biji.Asam keping 2 keping |
Siap seperiuk. |
Daging salai dari Pahang Nak pi cari lah kot kot ada kat Perlis.. |
Daging salai masak lemak cili padi Kalau ada daun kunyit tentu best lagi |
Side dish |
sambal pelam terlebih masak. |
nampak sedap dan pekat kuah daging salai nih
ReplyDeletehaihhh laparnya
Makck pun teringat ingat masakan ni.. Tu belum masak lemak tempoyak lagiii
Delete