Thursday, March 8, 2018

DIY... masak lemak cili padi daging salai my way...


Phew... lama benar cikson tak masuk dapur.
Bila tinggal berdua dan asyik kena keluar rumah untuk itu dan ini, maka malas pun mengetuk rasa hati. Malas nak masak ,malas nak beli barang basah and seribu satu alasan malas lagi. So ,in the end its tapau, makan kat restoran, panggil delivery is the answer.

Tapi itulah... bila makan kat luar ,bukan ikut kita punya citarasa selalunya.

The other day,ciklin balik dari Pahang. Seperti selalu ada saja buah tangan dari kawan baiknya utk kami. Ikan kering Pahang , baju kelawar pahang, rendang hitam Pahang antara pemberiannya. Dan yg last sebungkus daging salai.
Dan daging salai Pahang itu makcik dah selamat masuk perut pakcikli dan makcikson. Thank you so much lin kawan olin.

Hari ni cikson perturunkan masak lemak cili api my way ...banyak bahan tak ada actually but who cares kan...

Inilah caranya
rebus... bahan bahan tumbuk
segenggam cili padi ,Sebiji bawang besar,kunyit serbuk,dan dua tiga batang serai dititik

basuh dan tos daging salai setengah pek

masukkan dalam bahan tadi,balik balikkan hingga sebati

Add caption

Masukkan santan se kotak kecil

kacau selalu jgn sampai menggelegak
Masukkan tomato dan cili padi 4,5 biji.Asam keping 2 keping

Siap seperiuk.

Daging salai dari Pahang
Nak pi cari lah kot kot ada kat Perlis..

Daging salai masak lemak cili padi
Kalau ada daun kunyit tentu best lagi

Side dish

sambal pelam terlebih masak.

Combo tgh hari itu....
Orang utara renyah sikit ,masakan nak penuh meja.
At least ada 4 masakannya
Main dish
Ikan goreng
Sayur
Sambal dan ulaman... baru makmentua senyum sedia bila anaknya  dijamu menantu bagai raja.... haha
Thats all folks


2 comments:

  1. nampak sedap dan pekat kuah daging salai nih
    haihhh laparnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makck pun teringat ingat masakan ni.. Tu belum masak lemak tempoyak lagiii

      Delete