Wednesday, June 30, 2021

DIY :Chiauw with chon....kotiauw ting ke ting ting

 Dah lama tak up post on cooking. Sebenarnya banyak gambar gambar diambil . Namun bila nak post macam terngiang ngiang kata kata begini:

LOL.. masak macam ni pun nak bubuh dalam blog !

Aku pejam mata saja campak campak kalau masak macam tu.

Tak semenggah pun.

Jangan dok tunjuk la masakan tu. Ada orang tak makan  dah berhari. Kesianlah kat depa.Tentu teringin.


Kadang kadang serba salah jadinya. ( Mungkin sbb ada terbaca tentang komen org dalam page masakan,tu yg ada terlintas kata kata kat atas) ahh biorlah....

But I bear this in mind...bukan tunjuk aku mampu beli or masak masakan kayangan pun. Entah entah aku dah menolong orang yg sedang ketandusan idea nak masak apa hari ini. 

So today chiauw with chon nak perturunkan masakan ultra simple. Tak payah blend, kisar or seumpamanya. Just rebus rebus.

Bolehlah makan . Tepati selera tua kami suami isteri... hihi.

Kotiau Ting cikson style...

A: 2,3 paha ayam.)

     se inci halia    .) rebus dengan air yang separas ayam. Setengah masak.

B:sediakan minyak bawang putih. Bawang putih 1 labu ) racik dadu, goreng dgn minyak setengah cawan. Kena tau teknik ,kalau tidak         hangit

C: Masukkan air semau mu dalam A, juga 2,3 camca minyak bawang putih. Kiub ayam setengah                 ketul.Masukkan garam. Kiub bilis setengah.

D: Dah masak ayam, keluarkan dan carik carikkan.

E: Celur sayur pak choy dalam sup . Layu angkat. Masukkan fish ball dan seangkatan dengannya.( fish cake, tauhu or whatever you like) 

F: sediakan cili kicap. 

G: Kotiauw jangan rebus. Just masak air panas dan celur . Toskan.

I : Siap utk disaji.


Jemput makan semua...sajian ringkas dan jimat.




Jangan lupa tabur daun bawang or bawang goreng ya.. Letak juga minyak bawang putih dan cili padi potong. Slurrrrp.

Selamat mencuba.

2 comments: