Selalu jugalah antara cikson anak beranak share gambar masakan kat whatsapp. Nampak gaya anak anak perempuan ada minat dalam masak memasak rupanya. Ingat masing masing sibuk dengan kerjaya. Makan ditapau saja. Food Panda kan ada.
My mistake juga dulu dulu. Anak tidak dikerah masuk dapur. Se takat minta tolong kopek bawang dan potong sayur adalah. Tapi cikson kerah depa belajar. No hanky panky in this matter.
Mama ni, asyik2 hiris bawang. Hiris sayur.
Potong bawang pu kena SOP. Tak boleh somberono. Daging lagilah. Silap ira mau ttanggal gigi,tinggal gusi.Aku beri warning awal2.
Maka membesarlah anak anak tanpa masuk dapur all by themselves. Setakat perangat lauk tu bolehlah. Buat maggi, goreng nuggets . Buat burger pun bolehlah sekali sekala. Lagi lagi musim mereka periksa. Nasi pun cikson jamu sampai meja study mereka. Kemudian siap kopi berhantar sama.
Lagi satu cikson kalau sekalu dua suruh ,tak larat bising bising. Lebih baik buat sendiri.
Sad to say my girls semua tak belajar memasak dari saya. Macam tu juga cikson tak belajar sangat memasak dari arwah mak. Rugi betul. Sekarang tak tau nak masak macam arwah Hjh Zaitun masak . Teringat wajik, baulu, kuih bakar, kek marble tokton. Tak dapat ku cari ganti.
Then, they grew up, went far away from home. Set up their own homes. Maka adalah terlihat yang terpaksa memasak utk famili dan juga diri sendiri. Lebih lebih masa PKP ni.
Ada bakat rupanya anak anak mama ni.
Si A sedap lontongnya. Jadi permintaan kalau raya
Si B.nasi goreng Cina dia...waahh... boleh buka kedai kata neneknya dan abahnya.
Si C.... ada bakat juga. Sedap masakan kami dijamunya. Ingat tak kenal periuk belanga...haha
Ni antara masakan yang kami share gambarnya....
mee dan bihun kuah cikson... |
masakan sapa ya... tak ingat pula |
ni mesti masakan ciklin.. |
mee goreng cikna |
cucur jagung ciklin juga.... |
Nak tahu masakan paling atas tu mee dan beehun kuah cikson. Ikut sempat saja,apa yang ada. Yang penting rasanya.
Actually memasak didapur macam belajar Science zaman dulu dulu kala. Dalam Chemistry kita belajar tentang chemicals, formulae dan reactions nya.
Begitu juga memasak. Mesti tau sikit sebanyak cause and effect.
A few tips that I would like to share...
* Nak cucuq gorengan lembut sampai ke petang, tambah sesudu mkn minyak masak dalam ramuan.
*Nak cili kering cepat halus semasa di blend, letak juga sedikit minyak masak.
*Nak rasa kuah mee kuah berasa daging, blend sedikit daging sampai hancur. Campur dalam kuah.
These few tips were given to me by my mom.
Thats all folks. Bye.
Nak masak apa tak tau lagi... ketam masak kuning dgn nenas pun bolehlah. Tapi cikli lupa beli santan...
Have a nice day.Bye.
No comments:
Post a Comment