Tuesday, August 25, 2020

masak masak... cucuq tepung.


In case ada yang dok keliipok keliiipok tak tau apa nak mkn ptg2 or even malam. Ni cikson nak turunkanlah satu cara tapi boleh diberbagai rasa.

Cucuq tepung!

Basic.
Tepung gandum
Garam,gula ,teloq,minyak,garam.
Gaul rata.Tambah ayaq . Kacau sampai sebati.
Jadilah batter pertama atau basic cucuq tepung bodo bodo...
Cicah sambai or lebihan kuah kari,bolehlah survive hingga besok pagi.

Dari basic ke cucuq ubi kentang.
Ingredients... bancuhan tepung basic tadi.
Tambahlah kentang dadu, hirisan bawang, hirisan cili merah, ikan bilis.

Dari basic ke cucuq milo.
Ingredients... bancuhan tepung basic
Tambahlah sesudip milo.

Kalau malas nak goreng,lempengkan saja
Kita yang buat dia... so ikut sukalah nak lagu mana
Jangan dok ada dok mengomen... ehhh ni salah. Orang tak buat lagu niiii.

For me... cooking is an art.
The ingredients is a tool for you to create.
There's no right or wrong.

Masih terngiang ngiang ooooo.... eh kami tak masak macam tuuuu. To heaven with you. Nak kata hell tu teruk benar...

Lagi satu... rahsia cucuq kodok bulat bulat dan kembung.
Bancuhan tepung, pisang, gula dan garam,serta sedikit minyak.
Panaskan minyak biar banyak. Jangan kedekdut. Tokton dulu guna kuali kecil.
Basahkan hujung jari. Jemputlah adunan secukup nya. Tak kira lah nak besaq or kecik. Makcik suka sedang2. Tak kuasa nak buat kecik2.
Tunggu sat biar jemput2 tu dalam minyak. Lepas tu guna belakang sudip tu gentel2 cucuq tu. Buatlah sampai semua cucuq tu jadi bulat2 dan kembung2. Tu rahsianya.

Why is my bancuhan makcik letak minyak. Ni pun rahsia tokton yakni mak makcikson. Supaya cucuq apa2 pun yang kita masak akan jadi lembut sampai lama. Itu ja.

Thats all folks. My posting for today.
Actually ada banyak tugasan nak dibereskan. Bye.Selamat berminum pagi. Cikson ok saja breakfast dengan secawan nescafe dan dua keping roti 4 sagi...hehe.

gambar pinjam...

2 comments:

  1. Sampai la saya tak boleh tandingi cucoq bom aruah mak...asai buat ja jarang nak kembong. Pastu siap salahkan tepung..🤪

    ReplyDelete
  2. oo macam tu caranya nak bagi dia kembung ya, cucur saya selalu penyek2 je haha

    ReplyDelete