Mendapat ikan tidak berapa segar ,tidak berapa fresh,kita tentu kecewa.
Banyak kali juga ,terbeli ikan yang disangka elok,namun dusta belaka
Di kedai...elok elok saja nampak ikan ikan yg dipamerkan. Maka kita dengan sukacitanya pun membelilah. Terbayang2 dimata akan digulaikan,digoreng dan di hidangkan dengan sambal belacan.
Namun aduh.... lain jadinya.
Ikan disiang terasa lembik, dicium rasa tak enak.
Maka terbantut rancangan diimpikan. Buat gulai tentu tak enak. Buat goreng begitu saja pun tentu tak enak dimakan.
Makan ke haiwan sajalah sedekahnya ikan....
Dan anda pun bersumpah tidak akan pergi lagi ke gerai ikan itu lagi...
Namun ada masa,ikan dibeli mmg fresh
Namun atas fakta tak dapat dielakkan,ikan2 itu jadi kurang freshlah pula.
Bukan kedai yg salah tapi diri sendiri yang alpa.
Maka apa boleh dibuat dgn ikan2 itu ya...
Well...I found one way to make old fish palatable.
Buat saja ikan rebus.
Makan dengan sambal belacan...terangkat juga.
Di goreng pun sedap rasanya
Cikli makan dengan tidak banyak songehnya.
Namun...ikan rebus ni bukan ikan rebus sembarangan ya.
Ikan rebus ni ialah....ikan rebus cara Thai....namanya.
Nah...seperiuk makcikson tanak
ikan rebus cara thai.... |
Add caption |
No comments:
Post a Comment