Salam sejahtera and selamat pagi loves.
How are you all today.
Happy Chinese New Year to my ex colleagues,anak anak buah masa mengajar dulu juga buat anak anak anak didik sekelian. Juga ex kawan2 sekampung di JPL dulu. ( haha... ingat depa nak ingat kita ke ,kata cikli)
Qong XI Fatt Chai...
Sapa suka tokua?
Tokua? What the heck is that?
Its tauhu lah kata orang keyel.
My hub likes tokua. So whenever he went grocery buying, he would return with a pack of tauhus . So much that sometimes,I have a surplus of taukuas.
Buat apa ya dengan tauhu @ taukua ni?
Well.... masak sambal tomeh sedaap.
Letak dalam bihun,mee or kotiau pun sedaap.
Lagi?
Makan saja pun sedaaaaap.
Especially tokua neighbour di JPL.
The other day, I decided to cook these things a different way. A different style. So to fb I went and found a recipe. This is how it went..
Tauhu goreng Cina...( I dont know why they dont call it tauhu goreng melayu or india)
Tauhu...5 keping belah dua
Lumur kunyit and garam sedikit. Goreng sebentar. Jangan garing. Ketepikan.
Gravy ...atau sosnya.
Kicap tiram
Kicap soya
Sos cili
Lada sulah
( eh boh la apa pun. Tak salah aiiih)
Campur semua dan gaul sebati dengan sedikit air
Sayur mayur
Cili hidup...belahlah memanjang
Tomato...belah empat atau patpuluh pun boleh
Daun sup
Daun bawang
Bahan tomeh
Bawang besar setengah biji
Bawang putih 4,5 ulas
Halia .. setengah jari kelingking.... semua bahan ni digring,ditumbuk or dicincang. Ikut sukalah nak buat mcm mana.
Caranya.
Tumis bahan cincang sampai wangi. Masukkan bahan sos. Mendidih ,masukkan taukua. Balik balikkan. Nak angkat baru masuk sayur mayur. Biar dia krup krap gitu. SIAP!
Nindia cara dia in pictures pula...
tauhu potong dua Lumur garam kunyit |
goreng light and easy |
sayur mayur... taruh cili api kalau nak pedas lagi |
bahan tumis...eh eh..yg kulit tu ketepi |
makcik racik2 saja... goreng hingga wangi.. |
masukkan sos yg tersedia tadiii |
masukkan tokua |
Masukkan sayur...SIAP! |
Ni la rupanya... taukua masak Cine @ masak tokyu |
Rindunya kami kat depa . Rasa macam nak terbang pi sana.
No comments:
Post a Comment