Pagi ni nak sambung cerita ttg ilham dari fb lagi.
Terbaca satu artikel ttg bagaimana nak masak ikan siakap cara stim. Hmm...semua bahan ada dalam rumah kecuali akar dan daun ketumbar.
Maka terhasillah ptg itu seekor ikan siakap stim bersama bunga kantan. Ok juga . Boleh tahan dimakan.Tak rasa sungai atau payau bila ditelan.Habis diratah isinya sampai tinggal tulang.
Ini cara caranya..
Bancuh 2 sudu makan cuka serta garam secukup rasa. Lumur seluruh ikan.
Letak irisan halia atas pinggan
Letakkan ikan diatas halia.
Kukus 20 minit.
halia |
buat lapik ikan... |
Discovered that kukus yg sedia tak muat ikan...tapi cikson tak mengaku kalah separuh jalan. Belanga kuali jadi gantian. Tutup kuali selamatkan keadaan.
alatan mengukus.. tudung periuk kuali menggoreng tutup casserole |
Lepas masak curah saja bahan bahan yang dipotong..
2 sudu makan nampla
3,4 sudu makan bawang putih di racik halus
8,9 biji cili padi dipotong halus
sediki gula
sedikit garam.
Air dari perahan lemon... 2,3 camca makan. Less kalau tak mau masam
hirisan bunga kantan... tuan resepi guna daun ketumbar dan akarakar nya.
Ni la rupa siakap stim cikson way...
siakap stim masakan cikson. |
No comments:
Post a Comment