Wednesday, November 15, 2017

Kotiau sup ilham dari fb..


Melayari fb cikson jumpa resepi bihun sup cina. Simple dan senang memasaknya. Tapi bila check petiais bahan yang di guna tak adalah pula. So apa ikhtiar makcik ...hentam sajala. Nak makan kami berdua saja.

So here goes..

Kotiau sup ilham fb . ( utk mkn 2,3 orang)


supnya...
Ayam beberapa ketul. Guna bhg bertulang kalau suka
Sos tiram,lada sulah,garam dan setengah kiub perasa ayam.
Batang sederi atau kalau mau akar saderi.
Halia..1 inci. Potong nipis.

bahan kotiau...
Kotiau setengah kilo.... Celur.
Sawi...4,5 batang. Potong.Asingkan daun dari batang.Celur.
Telor 2 biji rebus. Belah dua
Taukua 2 biji rebus. Dadukan

minyak bawang putih
Bawang putih... satu labu. Dadukan. Masak dalam minyak setengah cawan

Cili padi hiris .. masukkan kicap ABC dan sedikit perahan limau
cili flakes

Cara memasaknya
Mula mula tumis bawang putih dengan minyak setengah cawan hingga garing dalam periuk. Kaupkan minyak dan bawang putih dalam bekas. Tinggal sedikit dalam periuk.

Guna periuk dan lebihan minyak serta bawang putih. Masukkan air secukupnya. Didih hingga mendidih. Masukkan ayam dan halia hiris. Tuang sos tiram dan serbuk lada . Perasakan dengan garam secukupnya dan kiub ayam setengah keping. Kalau suka masukkan akar saderi atau daun saderi.

SIAP!


Cara menghidangnya...

Biar gambar bercerita. Selamat makan.
makan panas panas..

kotiau sup ilham fb
kotiau terlebih celur bersama bahan2 sampingannya
Sup dok ataih periuk . Nak makan kenalah pi ceduk.

Thats all folks. Goodnight. 

No comments:

Post a Comment