Thursday, July 27, 2017

DIY...Jom Nyicah.


Terkenang masa zaman zaman JPL.
Duduk di kawasan kampung. Ada pokok cermai,pokok setoi, pokok jambu air, pokok mempelam keliling kampung. Tapi tu semua pokok orang . Yang pokok sendiri hanyalah sebatang pohon betik yang unik. Buahnya lebat di setiap dahan .. eh ada tau pokok betik berdahan. Buahnya merah kesumba dan rasanya lazat tak terkira..Tumbuhnya hanya di luar jendela.

Kegemaran anak anak zaman kami,selain main parit,redah anak sungai,pi kebun orang kutip buah luruh ( kalau amik atas pokok,mau tuannya mengamuk) main galah panjang,main rumah rumah ,termasuk menyicah.
Masih ingat petang petang musim buah setoi/setei ,berduyun kami berebut buah itu dan bersama sama menyicah atas pelantar tokteh.

Menyicah buah buah ini ada sambalnya yang sesuai.
Kalau buah setoi,kicap ramuan utama.Tambah gula dan cili .
Buah betik pula,sambalnya hanya melenyek cili dengan belacan,ditambah garam gula dan air asam. Adoi.. habis sepinggan.
Ada kala rajin sikit,cili digiling dengan gula dan belacan garam Tambah air asam... wauuu..

Sekarang ... sambal cicah makbee jadi pilihan.
Sambal nyicah kakwan sentiasa dalam ingatan.

Ni cara cikson buat sambal nyicah ..
Cili kering.. ikutlah nak banyak mana.
Belacan.. kalau tak resdung,letaklah ikut suka. Bakar sampai naik bau
Gula..
Garam.
Air asam jawa
Grind semua bahan sampai halus.Kalau suka tuang kicap. Boleh dah hampar tikar bawah pokok atas pelantaq ..
.

Gambar gambar googled.
buah kedondong 

sedaaaapnya..

Cicah kicap dah cukup

Buah setoi banyak ingatan silam

mana nak cari jambu ini ..

Resepi dari fb..
4@5 sudu cuka makan
7 sudu gula1 sudu kecil garam1 sudu besar asam jawa (adabi)1 sudu belacanCili api(cabai) potong kecil2 gaul semua..kalau masih cair tambah gula dan garam sedikit.. Untuk pekat kan... Nak lagi sedap tambah udang kering👍👍👍👍 kalau buah kundang buang biji dia gaul dlm ni lagi bestt.. Lebih sedap dari mangga muda.


Dah kecur air liur.. fb 

No comments:

Post a Comment