Thursday, June 22, 2017

DIY..Rendang apa ya nak ku hidangkan....jom masak rendang cicah ketupat.


Year in year out,rendang daging ni tak ketinggalan disajikan. Dah masuk berabad lamanya resepi ini ku buat setiap kali ada ketupat utk dicicahkan. Resepi ini juga telah ku sedekahkan pada kawan kawan. Dan kata kawan yang mencuba... sedaaap juga.
Biasalah aku... resepi resepi juga. Tapi selera sendiri jadi aku olah ikut citarasa.
Hmmm ..usah banyak bicara.
Jom cuba buat resepi ni pula.Dapatnya dari buka sang si purba...

Masa ni ku turunkan saja resepi dari buku tua. Nanti semasa memasak,kalau rajin aku cuba gambarnya pula. Bukan apa... supaya anak anak dapat mewarisinya...haha.


Resepi Rendang daging cikson

1 1/2 kt daging lembu ( potong kecl kecil)
1 1/2 kelapa (parut)….perah santan pekat 1 cawan
                                              perah 4 cawan santan cair
4 Camb minyak
garam secukup rasa
air sebiji limau nipis.

Bahan giling /tumbuk/blendered
10 batang lada kering
1 camt lada hitam
halia sebesar separuh ibu jari
kunyit hidup …same size
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
4 btg serai
4 biji buah keras
1 cawan kerisik

methods
  • atas api kecil,pijar minyak.Tumis bahan giling sampai wangi
  • masukkan daging ,garam.Goreng selama 3 minit lagi
  • masukkan santan cair sedikit2.tunggu hingga santannya mesra baru tambah lagi.Masak sampai daging empuk.
  • masuk pati santan.Biar mendidih perlahan2 atas api kecil.Jangan bagi  menggelegak.Biar sampai kering.
  • tuang air limau nipis.Biar selama 2,3 minit lagi
  • angkat.
  • Syor.... makan dengan ketupat 



  • illustration 

No comments:

Post a Comment