Ayaq tangan?
Well....hasil dari ketukangan sendiri la nooo.
So bila makan sesuatu,kita selalu refer masakan seseorang tu sebagai ayaq tangan. Makcik oghang Kedah jadi ayaq tu sebutan betulnya adalah air.
Bagilah rencah yang sama kepada berlainan orang. Tapi bila hasilnya mesti ada perbezaan. Lebih 2 lagi bila menggulai.
Awat rasa gulai you lain dari orang lain ......cikli selalu sebut. Anak2 pun selalu talipon rumah tanya resepi.Tak la nak kata gulai cikson best ke apa... tapi orang kata best la juga....hehe
Panaskan minyak... |
tumis bawang merah,bawang putih dan halba campur. Daun kari kalau ada lagi best. |
la ni cikson guna santan ni saja. 1/3 buat campur dalam rempah sebelum tumis 2/3 masukkan lepas masuk ikan. guna kotak utk sukat air utk kuah...2 ke 3 kotak. |
Rajin2 kacau rempah ni. Jangan sampai hangit. Masukkan sikit air kalau terlalu kering. Masak sampai terbit minyak. |
Basuh ikan atau kepala ikan bersih bersih. Rendam dgn asam garam kalau takut hanyiak Ikan ni sebelum dibersihkan secukupnya.. |
Masukkan kepala ikan tu. Kacau2 bagi remaph salut ikan. |
Masukkan santan kelapa.dan juga air 2,3 kotak |
Masukkan terung Didihkan |
Bendi dan tomato serta cili hidup hijau./merah dimasukkan kemudian Masukkan garam.Rasa dulu asam garamnya. SIAP. |
Gulai ikan cara cikson... |
Cara tokton....
Ikan kalau yang kecil/ senang relai kena masukkan selepas kuah mendidih
Bendi juga kena sesuai masa masuk ...kalau tidak dia tak krup krap lagi.
Actually masak gulai ni kena penuh kesabaran. Kena perfect timing bila nak masuk bahan2.Kena tau bila api kecil dan bila api besar.
Yes, thats what my late mom told me.
Sabaq tu sangat penting.
Kalau dok bebai , apa pun tak jadi....hihi.
Patot rasa tak perenah konsisten...rupanya pasai dok 'bebai'.....hahahahahahaha
ReplyDeleteMasa remaja dulu dulu,ada masa bebai sbb kena pi kedapur atas perintah mak.Tu yang jadi tak pandai sampai la ni masak mcm org dulu dulu.
Delete