Malam ni dua benda yang pasti....sembahyang tarawikh dan bersahur dinihari
Dah buat persiapan..? Atau masih tergaru kepala fikir apa nak hidang nanti.
Tgh hari makcik skip masak...just buat persiapan padan patut untuk bersahur nanti..Lauk tgh hari cikli dah tapau.
Eh..macamlah berat dan besar persiapan persiapan itu...
Just ordinary work....kemas petiais,buang apa apa yang dah overdue.
Sambil sambil tu buat cili kisar ,potong bawang utk menumis,grind bawang putih dan bawang besar sebagai bahan masakan...all those materials yang perlu ada masa memasak...basically.
Lagi satu makcik buat cili padi jeruk...
Cili padi buang tangkai.Basuh dan celur....ketepikan.
Dalam pan : cuka,garam,gula,air dimasak hingga mendidih..Rasa tu ikut ISO. Sejukkan.
Botolkan bila semua bahan tadi sejuk.Simpan dalam petiais.
cili jeruk kakchon |
Makan dgn mee goreng,bihun goreng ....atau nasi goreng sampai juleng.
Menjadikah dia atau berkulatkah dia nanti nanti kita review...
Oh ya...cili kisar tadi makcik bungkus dalam plastik..Sejukbekukan dan bila nak masak sambal tumis utk sahur nanti.just CHIAAAAUwwww. Siap!
cili kisar makngah |
sambal tumis dgn ikan bilis goreng saja pun |
Why I bungkus...you ask.Senang direndam bila nak guna.Tak perlu tunggu lama lama.
Bila tengok cili cili ni teringin pula nak berniaga.... Ada ke siapa siapa nak jadi agennya?
Selamat berpuasa cikgu...
ReplyDeleteterima kaseh bagi idea simpan cili dalam plastik...
kadang2 kita ni benda senang cenggitu pun kita lepas pandang...
terima kaseh sekali lagi mamason.
Selamat berpuasa akak,
DeleteSelalu mamason guna bekas plastik.Tapi selalu jahanam bila time nak guna,sbb tak sabar dan guna pisau utk cungkil.
Cili tu dibungkus kecil kecil utk sekali 2 masak.
Rahsia mamason...grind sekali 2,3 biji buak keras,masuk minyak utk cepat halus.