Sunday, February 20, 2011

Asam pedas apel hijau

Pagi tu cikli ke pasar tani.Balik dari sana ,selain sarapan pagi,iaitu,2 bungkus nasi lemak,cucur badak yang bukan badak,tepung  bungkus yang saiznya mengecut dengan drastiknya adalah bungkusan ayam dan ikan entah apa nama. La yang kecil kecil dan banyak tulang….

Pakli hanya beli ikan dan ayam.Nothing else.Tanpa apa apa yang lain.Its crazy man. Nak buat apa ya?

So godek fridge,ada cili siap bergrind.So makcik grind bawang besar,bawang putih,belacan.Tambah jintan manis.Tumis dan bila dah wangi tambah air.Tambah asam keping,gula dan garam.

Well well,perencah apa nak gu dgn ikan ni.Takkan togel saja.So to the icebox I went rummaging again.The few green apples caught my attention.

Ha ha. Akhir nya terhasillah asam pedas berperencah apples.

Bila pakli makan,he was wondering what dish was he eating.

Hentam sajalah cikli.

Dan pakli makan nasi bertambah tambah.

Seperti biasa untuk anak taruna,ayam masak tokyu kuning disajikan.Satu lagi hasil kreativiti bonda.hehe.

3 comments:

  1. i miss your cooking,mama.Balik bulan 3 ni nak makan puas2, :) Love you lots,Ma

    ReplyDelete
  2. salam...lama tak makan ayam masak tokyu....teringat saya masa jaga datuk shahrizat jalil, saya tanya sarapan pagi dia nak makan apa, dia pusin tengok saya dan habaq bagi, "shahrir...bagi I teloq rebuih dengan toyu!!!" heh3....tu dia aih....tu kat 5 star hotel tu!! Sampai la ni saya ingat...ada masuk dalam entry lama dulu...

    ReplyDelete