Thursday, May 25, 2017

DIY.. prepping for sahor


Antara aktiviti dapur yang terpaksa dilalui ibu ibu,isteri isteri menjelang puasa tentulah penyediaan bersahur.
Come 27 5 nanti akan bermulalah aktiviti kita bersengkang mata utk menyediakan sahur buat keluarga setiap malam hingga selesai puasa.
Dan bagi ibu ibu yg kreatif ,innovatif tentu akan membuat beberapa persiapan supaya bila bangun ditengah malam utk menyediakan sahor, just Chiaaaauw saja.

Apa ye kita boleh buat.?

Pertama.... sediakan bahan bahan masak

Beberapa laman web yg cikson baca ada memberi idea apa kita boleh lakukan.
1. Sediakan CILI
Ni cili cikson buat sendiri
Caranya boleh di dapati dari blogpost
Type cili...

Cili kicap azie style..
makan dengan bihun sup ,soto
Boleh dicari di blog ini.


Cili jeruk..
2. Sediakan bahan hiris

Bawang merah
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai

Hiris dan simpan dalam bekas berasingan.

3. Asam jawa ... beli yang siap sedia digunakan. Contoh adabi dalam bekas. Simpan petiais sbb dia senang berkulat.



4. Sediakan bahan tumbuk
Campuran bawang putih dan bawang putih

5. Sediakan bahan2 masak ikut saiz yg diperlukan.
Contoh... bekukan daging/ikan/udang/ dll ikut kegunaan. Bersihkan terlebih dahulu.

Itu antara yang difikirkan. Kalau ada lagi nanti cikson tambahkan. Dan kalau akawan kawan ada lain lain cadangan, silalah tulis dalam komen. Buah fikiran anda dialu alukan. Sharing is caring kan.

Thats all folks. Bye

1 comment:

  1. Masak lebih sikit utk berbuka, sahor tambaq sejenih...
    Klu terlambat.. makan sejenih lauk ja...

    ReplyDelete