Thursday, January 8, 2015

DIY...kerusi cover...tutorial

Pejam celik pejam celik dah Khamis.
Dan hari Khamis is Do it Yourself Day......Hari Buat Sendiri  utk blog THRU ups n DOWNS ini.
Buat Sendiri dari beli.
Otak jadi cergas duit pun boleh ditabungi...
Hati pun senang berkali kali.

Dalam sibuk mengurus hal hal kenduri tempoh hari cikson sempat jahit sarung kerusi plastik.Ada la dalam 8 keping.Lepas tu give up.Niat tu nak jahit 20....

Puas cari dalam internet pattern and how to.Malangnya tak jumpa yang betul betul sesuai dgn kerusi tu.Akhirnya selepas beberapa kali trial and error cikson cuba cara ini.Tu pun perlu banyak lagi alterations.Penambaikan.Alangkah bahagianya kalau cikson dapat cari pattern yang lebih sesuai.

Inilah cara hentam sajalah cikson....

Step 1....pilih kain.
               Pilih kain yang kuat .That black thread material is a no no.Sekali pakai dah terburai.               .Recomemmended is jenis kain jersey yg tebai.Kedai 1 M ada depa juai.

kainnya

Step2...buat pattern.
                Cikson guna SKL...surat kabar lama buat pattern.Lebih cantik kertas surih or 
                kertas  minyak macam dalam kelas Home Science.Tertungging terbalik kerusi cikson         
                buatkan.


patternnya....bhg skirt


bhg tempat duduk


Step 3....potong kain.
          
               Dari satu youtube cikson lihat bagaimana dia potong kain.So cikson ikut.Dia tak potong                 satu satu tapi sekali gus.Contoh kalau template B dia potong ikut saiz.Kemudian
              baru potong ikut design.

Step 4....jahit dan cantum.
           
             Jahit bahagian belakang dan depan kerusi bersama tempat duduk
             Cantum kikik kiri kanan.
             Jahit gown dia.....Kemaskan.


Haha...nilah hasil herot petot jadinya
trial pertama....

Masa kenduri dia tak diguna
Harini cikson guna buat kerusi dalam bilik tidur utama...
           
kerusi palastik sebelum ini
dlm bilik ini tempatnya

inilah hasil yang tak seperti....
Itulah saja anak anak kali ini...
Bye.

Sssh....kalau ada siapa2 punya idea yg lebih baik bolehlah kongsi....TQ.
Cikson sampai harini dok cari cari..

4 comments:

  1. I miss my room :(. Nanti balik nk beli fresh flower lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jumpa kain boleh buat cadar flat...kat Jackel ke or mana mana boleh beli tak.Tumpang rajin ni.Had in mind to make another set of kerusi makan cover too.

      Delete
  2. Wah cikgu
    Jadi macam bilik pengantin
    Pesan anak murid
    Bilik pengantin jgn selalu tinggal2kan...
    Keekkeekekkeekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak, ...
      Pengantin dah balik KL.
      ekeke.
      Yg ada pengantin tua yg dok sakit saja.Bilik pun bau ubat,minyak angin dan serba mak neka.haha.

      Delete