Friday, September 17, 2021

Sambal Belacan aja pun...

 Well.... kalau dah dibiasakan dengan sesuatu, ketidakhadirannya pasti akan terasa. Makanan yang dihidang, akan bertambah sedapnya andai ada dia. Dan dia yang dimaksudkan adalah SAMBAL BELACAN.... haha. Betul. Tanpa sambal belacan hambar makanan yang ditelan. Sayalah. Anda tak taulah pulak. Mungkin tidak bagi anda.

Terthrowback zaman masa membesar. Belajar buat sambal belacan atas batu giling. Tapi sampai sekarang ni ,tak pandai pandai buat sambal belacan macam orang2 dulu. Sekarang kebanyakan kita guna blender saja. Krengggggg. Siap!

Oh dear, miss my mak sambal belacan. Never ever can replicate hers.

So ,for keep sake, this is my way of concocting that exotic simple dish. 

Sambal Belacan my way....

10 tangkai cili padi... buang tangkai

2 ulas bawang merah kecil

1 ulas bawang putih

1 ke 2 sudu garam . ( depends )

2 ke 3 sudu gula ( as you like it)

Air asam jawa

Tomato sebiji

Air limau sebiji.

Caranya..

Just masuk dalam blender. Krenggggg. Siap!

Thats all folks...

Regarding gula and garam, I leave it to you. Some like it masin, and some like it sweet. Me? Just so so.

Macam kekurangan 
Tanpa sambal belacannnnn

Sambal belacan my way

Have a nice Jumaat folks. Bye once again.


No comments:

Post a Comment