Monday, November 9, 2020

DIY...ketam masak lemak cili api bernenas

 Lama benar ya tak menulis dalam kolum DIY. Rasanya tidak ada apa apa nak share. 

Tapi .. ada orang minta resepi ketam masak lemak cili api la..




Here goes..

2 ekor ketam . Belah 2. Basuh elok2 tau. Takut hanyiak.

*1 labu bawang besaq yg sedang2

*3 ulas bawang putih

*8-10 biji cabai melaka. Nak lagi pedaih, tambahlah.

*1 camca teh serbuk kunyit. Nak kuning lagi, tambahlah.

Garam secukup rasa

1 kotak santan cap Ayam. Nak guna cap itik pun tak pa. No hal punya.

Nenas@nangnaih sejorong dua. Potonglah ikut suka.

Cara caranya:

Grind semua bahan bertanda*. Lepas tu rebuih naik dgn sedikit ayaq. Masukkan ketam, garam,nenas ,santan . Kacau selalu takut santan meruap naik.

Masakla sampai rasa ketam tu dah masak. Boleh tambah ayaq kalau yang nak kuah santan tu cayaq sikit. Cikson buat pekat hari tu.

See... senang sangat resepi cikson ni.Cubalah.

Tapi makcik, kami tak taulah nak bersiang nenas dan ketam. Laa,pulak. Ok,ok,no problem. Pi kat you tube...taip how to clean crabs. Tgk yang tamil punya. Precise depa tunjuk. Nak potong nenas tak tahu,type saja how to cut pineapple. Berjebah u tube tunjuk.

Thats all folks. Happy cooking. Stay safe this PKPB. Jangan rajin dok melewaq mall nooo.


Rasa manis isi ketam bersatu dengan lemak santan, pedas cili api dan masam nenas...its a dish that cikli say....Sdaaap. Gu dengan sambal belacan, gelama masam. Heaven. 

Thats all folks. Bye.Love you all.

6 comments:

  1. sedapnyaaa... masakan kalau letak nenas mmg sedap.. asam pedas campur nenas pun perghh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kakmin, favourite suami, nenas bersalut telor. Sedaaap.

      Delete
  2. Tak pernah cuba ketam masak lemak cili api campur nanas. Biasanya masak udang dengan nanas. Bolehlah cuba nanti letak nanas kalau masak ketam masak cili api ni. Nampak sedap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azha, cikli kata sedap. Sedaplah tu.Big boss RBL ni kalau tak sedap,laju juga dia komen.haha

      Delete