Tak pernah sedar yg cikli suka asam pedas.
Ingat ka minat dia hanya gulai.
So satu hari cikson pelik tgk dia makan nasi dengan asam pedas bertambah tambah.
Asam pedas ni lari sikit dari asam pedas yg selalu dibuat.
Tak ada daun kesom atau bunga kantan
Bahan pun ikut dan saja kata orang utara.
Supaya tak lupa...
Ha ni caranya.
Ikut makcikson punya cara dan suka
Orang lain tak payah dok komen...
Ehhh ...kami tak masak asam pedas macam tu laaa!
Bahan bahan:
4 ekor ikan kerisi yg tembun ( ikan ketuka pun boleh jaa)
Bahan utk di grind:
10 tangkai cili kering ( gunting, rebus)
1 labu bawang besar ( sederhana besar)
4,5 ulas bawang putih
Se inci halia
Asam jawa tanpa biji...( ukuran sedang sedang. Buang biji dan serabut dia)
Belacan...sikit saja
1 camca sedang Kunyit serbuk
Air..
Tambahan...
Asam keping..2,3 keping ( depends)
Gula,garam,
sedikit perasa ( optional)
timun,tomato,kacang bendi
Caranya
Panas minyak agak agaklah.
Wangikan bahan kisar
Masukkan air ( ikut suka sukatan... nak likat or cair)
Mendidih...masuk ikan.Lepas tu semua bahan lain.
Rasa asam garam dan manisnya.
SIAP!
Add caption |
No comments:
Post a Comment