Bila selera makan kelaut, maka fikiran jadi serabut.
Nak makan nasi, tak lalu
Nak makan bihun,dah jemu
Lalu,apa mau mu!
Pisang lunyai dikeluarkan. Itu saja yang ada .
Hitam dah kulitnya,namun isinya masih elok... Pisang usah dipetiaiskan kalau tidak mau jadi begini.
Lenyek pisang, tambah tepung,gula garam,telor.
Bancuh elok elok konsistensinya. Tak mau lembik or keras sangat. Just sedang sedang saja.
Kalau ada nyoq kukoq lagi best.
Panas kuali
Lapik daun pisang
Cedokkan ramuan keatas daun pisang.
Masaklah sampai ada nampak garing sedikit..
Ha itulah makan malam kami satu malam bila selera meragam
Cukuplah,asal perut dapat diisikan,
daun pisang dari kebun tokwan |
lempeng pisang dari dapoq cikson. |
Bila tak ada servis delivery kesini, lempeng pun boleh jadiii.
Asal tak kebuluran malam tadi.. hihi.
wahh.. sedap. dah lama x makan lempeng..
ReplyDeleteduduk kampung, mkn beginilah yg membesarkan kami dulu2.
DeleteSaya suka sangat makan lempeng pisang macam ni... :)
ReplyDeleterangup diluar,lembut didalam. Sedap dan mengenyangkan.Gu dgn kopi O kaw kaw ,mkn masa hujan...)
DeleteBau wangi daun pisang tu cukup nostalgia ya cik Son. Dulu2 ni la selalu arwah mak jamukan untuk kami adik beradik.
ReplyDeleteDulu2 masa di JPL, lempeng inilah yg mengenyangkan perut . Walau tidak punya pendapatan tetap, namun keliling rumah ada juga tanaman yg dapat melegakan kelaparan. Pokok betik, pokok pisang banyak menyelamatkan. Nostalgia dulu2.
Delete