Thursday, August 31, 2017

DIY...jom melaksa cara cikson.


Antara favourite cikson adalah laksa.
Tapi laksa kena kena gayanya.
Laksa Kedah jadi pilihan utama
Yang lain...bolehlah takat nak makan saja
Tapi kalau jumpa laksa Penang atau Kedah
Habis ku hirup kuah... hahahah.

Laksa cara ku

Hah mai na ceghita macamana cikson buat kuah laksa.

Beli 1 kilo ikan kembung. Siang n bersihkan.Lebih senang kalau isi ikan difilletkan. Rebus naik.Grind.
Tulang tulang ikan tu jgn buang la pula. Rebus juga. Lepas tu Grind. Lepas tu pula saringkanlah tulang temulang itu ambil pati dan ayaq dia. Yg tulang jgnlah pula hanpa ambik. Mau tecekik jenuh nak usung pi emergency.

OK.... siap ikan ,kita masaklah kuah.
Senang sangat nak oooooi.

Ni cara cikson. Cara mak hampa cikson tak tau.

Cili tumbuk dgn belacan, bawang besaq. Isssh tak ambik pula gambaq . Agak agaklah nooo. Kalau hampa nak rompong cepat hampa boh la belacan besq penumbuq. Cikson boh sikit saja. Tidak jenuh beghesin....Asssssyim.

Dah hilang bau cabai tu,hampa bohlah isi ikan ,ayaq cukup cukup.
Jangan lupa daun kesom, bunga kantan,asam keping 4,5 keping. Jgn dok boh segenggam macam cikson masak asam pedaih anak dara dulu. Masam bedengung wei... Garam juga ikut hampa. Nak masin boleh. Tapi jgn bedengung sudah. Yg lain2 tu ikutlah. Cikson tak akan kata...hei ni bukan cara orghang buat. Ikut sukalah.

Dah masak kuah ...bolehlah makan.
Makanlah dengan apa pun tak pa.

Cara cikson.

Nenas,daun pudina,asam limau
Otak udang
Bawang
Cabai melaka.... dah cukup.
Teloq rebuih  jgn tinggai.

Hari ni hari Merdeka.... Merdeka Merdeka Merdeka.
Tapi cikson kena juga kerja
Kerja memasaklah apa lagi ya....
Dah keluarkan ketam,ikan temenung..

Bye...
Nindia ramuan2 laksa cara cikson

Laksa keping 

Ni otak udang 

Ni pula kuah laksa dok tengah ataih dapoq
Nak makan kena cedoq...

No comments:

Post a Comment