Satu hari tokwansaad hantar buah cermai seplastik ke rumah.
Niat tu nak buat pincuk cermai.
Tapi tak terbuat sampai harini. Buah yg diselamatkan dari yg tidak baik tersimpan dalam peti sejuk. Hinggalah satu hari...
Nak masak apa ya hari ni?
Tergaru garu kepala yg tak gatal ini.
Ikan temenung dah,ikan merah dah...
Tgk udang belum terusik.
So UDANG hari ni jadi bahan utama.
Jadi termasaklah masak lemak udang cili api. Ramuannya karot, tomato dan CERMAI!
Ha ni dia rupanya masakan hasil kreativiti cikson hari tu. Mujuq tak senak perut.
masak lemak cili api udang buah cermai cara cikson |
Ni menu hari tu... |
10 ekor udang sederhana besar..devein
Bahan grind... grind sampai halus.
2 camca teh kunyit
1 labu bawang besar
8 biji cili padi...kalau nak berdesing tambah lagi
Air setengah cawan.
2 batang serai...titik
2 helai daun limau purut
1 atau satu setengah kotak santan
garam secukup rasa
setengah kiub seasoning ayam.
Carrot potong panjang.
Tomato biji belah 4
Buah cermai..10 biji atau lebih.
Caranya
Panaskan periuk. Masak bahan grind dan serai hingga wangi.Masukkan carrot dan cermai. Tuang santan. Kalau pekat sangat tambah air secukup nya. Tidak terlalu pekat atau cair. Biar sedang sedang saja. Masak atas api sederhana. Jgn biar menggelegak.
Masukkan udang.
Perasakan dengan garam dan kiub ayam.
Hampir masak,carikkan daun limau purut dan masukkan kedalam kuah.
SIAP!
Sapa2 yg ada buah cermai dok bergayut kat pokok bolehlah cuba.
Sedap beritau saya. Tak sedap kesiannn kat hampa.
Bye..love u all.Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment