Semalam cikson masak asam pedas cara cikson.
Segenggam kurang sikit cili yg telah dipotong serong,direbuas dan digrind bersama setengah labu bawang besar ,sedikit belacan dan kunyit. Grengggggg....SIAP.
Rebus dalam periuk. Masuk daun kesom dan bunga kantan,garam n gula. Juga asam keping tiga .SIAP asam pedas seperiuk bak hang. Lega....
Hmmm,then an idea struck me. LAKSA!
So tiga ekor ikan temenung direbus . Dibuang tulang dan digring halus. Kuah asam pedas setengah periuk ditransfer kedalam periuk lain. Isi ikan yang digrind tadi dimasukkan kedalam kuah . Maka jadilah kuah laksa!
So you see... dari satu periuk dapat dua masakan. Asam pedas dimakan dengan nasi putih bersambal belacan berisi buah mempelam dan ulam raja. Its an awesome combination.
Kuah laksa dimakan bersama sekeping laksa yg dicelur,nenas hiris, bunga kantan hiris,bawang dan cili melaka. Telor rebus juga tidak ketinggalan punya.
Puas makan masa bersahur dan berbuka puasa. Especially ulam raja dan sambal belacan. Kick dia ..hmm lepas angkasa.
Cuma... asam pedas dan kuah laksa kurang perisa. Kurang garam dan asam sebabnya. Maklumlah bulan bulan puasa nak merasa macam selalu tak boleh pula.
Hari sebelumnya nasi lemak pandan berlaukkan sambal tumis udang jadi sajian.
Dan sebelumnya gulai kepala ikan .
Haha... itu saja nak cerita..
gulai ikan asam pedas tak bergambar la pula. |
Serawa ubikayu hasil tanaman tokwan |
amboi...besarnya bekas dari tuan. |
No comments:
Post a Comment