Thursday, January 5, 2017

DIY...nasi goreng sambal belacan

 Selepas majlis malam tu ,kami dibekalkan lebihan makanan. Selalunya begitulah kalau ke rumah itu. Sejak arwah ipar masih ada,kepulangan dari rumahnya mesti berbekal.

Malam itu kami balik dengan nasi se tupperware,sambal belacan seplastik dan ikan goreng.
Semuanya masuk fridge malam tu.

Tengah hari,aku berkira kira apa nak dimasak
Oh well...apakata kita makan nasi goreng saja.

Maka terhasillah nasi goreng sambal belacan yg cikli suka.

Goreng bawang merah dan bawang putih hingga naik bau wangi



Masukkan 2 ,3,4 camca sambal belacan


Tumis hingga cili dah ok kegaringannya

Masukkan telor yg dipukul terlebih dahulu.
Kacau bagi dia hancur sebati. Sebati betul.

Masukkan udang ,masak hingga masak.
Masukkan ikan goreng yg sudah direlaikan isinya.
Masukkan sayur pilihan.
Ni tip nasi bagi dia tak melekat lekat tapi berderai
Nasi kena simpan dalam peti sejuk dulu.
Renjis,satukan kicap kalau mahu
Kalau tidak garam pun ok dah tu
Masukkan nasi dan adunlah semau mu..
Ni lah rupa nasi goreng sambal belacan cikson

Sambal belacan yg banyak tu cikson deep freeze.
Dah siap digunakan utk masak pindang ikan anak bilis
Juga buat goreng udang berbawang...
Zaman ekonomi down la ni, jgn membazir
Use to the last drop...itu motto cikson. Bye.

No comments:

Post a Comment