Wednesday, June 8, 2016

DIY....masak lemak buah setoi

Sekilo 2 ringgit. Mari mari makcik,adik,kakak.Murah murah....laung si penjual.
Mengerling sambil berlalu . Cikson dan cikten melepasi peniaga didepan pasar tani tanpa membeli.
Bakul dah penuh. Ayam daging sayur dan bermacam lagi barang basah yang diborong pagi itu di Nat Seriab.

On the way out,lalu sekali lagi depan peniaga setoi tadi. Kali ini sekilo buah setoi cikson beli.
Mama nak buat apa dengan buah ni,tanya cikten
Menyicah...cicah tokyu best...sambil menceritakan adegan menurunkan buah setoi di kampung dulu dulu..
Anak anak ini...mana mereka kenal setoi dan setey...

Buah terperap dalam peti ais. Sibuk dengan urusan itu ini buat cikson tak sempat mengupas buah utk menyicah seperti di angan2 kan.

Sampailah semalam......

Eh nak masak apa ya harini...
setoi ....dah kehitaman sedikit kulitnya..

Ada udang 5,6 ekor

Ada serai 2 batang
Ada cili padi..... and ada buah setoi!

So...
Se labu bawang besar diracik dan ditumbuk bersama 3 ulas bawang putih . Serai 2 batang diketuk2.
Kunyit serbuk secamca teh or lebih sikit kalau nak lebih kuning kuahnya.

Masak/rebus saja bahan tadi.
Masukkan buah setoi.

Buka santan kelapa 1 paket / kotak kecil
Masukkan santan serta air secukup pekat.

Bila mendidih...baru masukkan udang.
Masak....angkat dan hidang.

Eh....lupa pula nak mention cili padi 4,5 biji tumbuk kasar2 dan masak bersama bahan bahan lain..

Senangkan. Cikli komen kata sedap juga masak setoi lemak ni....
masak lemak setoi dengan udang cili padi....

1 comment:

  1. saya pun tak tahu macam mana rupa buah setol. kampung setol adalah kat Prai ni...

    ReplyDelete