Sunday, May 17, 2015

Kepulangan yang didendang....makanan yg dihidang.

Bulan ini semua anak anak balik kampung.Sorang lepas sorang.Maka sibuklah dapur siibu menghidang.
Hmm...throwback kpd hidangan hidangan yg dijamu buat anak anak ibu.Masak sendiri you.

.....Mee kuah JPL.
Kali pertama dimasak stoknya bila cikaten balik .Ngidam katanya nak makan.So sekali harung cikson masak kuah biar berlebih.Simpan deep freeze.Dan bila anak anak lain balik,kerja menjamu jadi lebih senang dan cepat.Jadi dapatlah semua menjamu mee kuah yg selalunya hanya tersaji dipagi raya ke 2 atau ke tiga Aidilftri.
Menjengah blog blog cooking matsaleh..cikson tengok ada yg buat sebulan punya masakan yg di deep freezekan...sebulan .
Beri idea nak buat kuah gulai lebih dan deep freeze .Bila nak makan ,just masukkan ikan dan bendi/terung saja.

....Bihun goreng kakchon
Tiba2 sianak bersuara..nak makan bihun cara mama..This anak akan compare dan tau kalau mama buat cara lain.
The secret is ...telor dipukul hingga kembang.Selepas cili campuran wangi dan masak,dimasukkan telor dan dkacau sampai sebati.Baru masukkan bihun.So bila makan rasalah lemak telor tu melekat di bihun.Secret ni cikson belajar dari pembantu rumah cikson dulu dulu..

...Bubur pulut hitam.
Ini kesukaan anak sulung cikson.Simple mimple saja caranya.
Pulut hitam masak hingga jadi bubur.Season dgn gula dan garam.Simpan dalam fridge.Biar sejuk tapi jgn beku.
Nak makan sira dgn gula kabung dan susu cair Carnation.Makan masa hari dan badan panas.Prrrgh.

...Cucur Milo.
Mama nak reguest cucuq milo.Dua anak ask for that.
So bersilatlah cikson memasak cucuq milo utk pemintanya.Rangup diluar,lembut didalam.

..Gulai ikan/Asam pedas
Sorang suka asam pedas.Tertunai hajat bila cikson masak.Gulai ikan pula cikli suka,

Itulah secebis masakan air tangan mama.Lihat mereka makan dgn selera buat hati mama jadi suka.

Satu hari..
Jom makan Kuala
Jom makan pulut ayam Padang

nasi paprik utk mama
pulut ayam utk anak dan abah

air kelapa muda utk semua
Dan semalam cikson blogwalking cari resepi.Bihun sup Azie's Kitchen jadi hidangan tengah hari sampai ke malam.Rasanya ..uuumph..Sedap.Berbaloi cuba.Boleh dijamu tetamu yg tiba.Senang dibuat sedap pada rasa.TQ Azie.
Nanti hari Khamis cikson share resepinya...



bihun sup dari resepi Azie

sedap... boleh buat lagi.
Besok ciklin balik negeri.RBL dan dapurnya tentu sunyi.Nak makan berdua saja boleh saja di beli.Lagi pun cikson tak berapa rajin nak ke dapur bila rumah sunyi.Kesian cikli.

Hampa baliklah kerap kerap...kata abah kpd anaknya
Bukan apa...aku pun boleh tumpang makan sedap sedap...hehe.

6 comments:

  1. Puan
    Best smbut teachers day d Perghlih dgn ank2
    Jauh no ..ank2 nk travel smpai 6 --7jm nk blik kngak slalu
    Dri highway nk msuk Prghlih pon abik msa 1 jam.
    Cik li paling happy bila ank2 mnjamu dgn family


    Wawa
    Dri highway nk msuk Perghlih pon abik msa 1 jam.
    Dri plas highway nk msuk Perghlih pon abik msa 1 jam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wawa,
      Cikson dah pencen...so tengok sajalah kemeriahan sambutan hari guru.
      Kdg2 kesian kat anak2 dok ulang alik balik Kangak.Ada sampai 12.13 jam pun pernah.
      Harap2 tu bila train baru beroperasi,balik kampung jadi senang sekali.Katanya 4 jam saja.Seronoknya.

      Delete
  2. Alhamdulillah
    Bertuah anak punya ibu yg rajin menjamu tiapkali depa pulang
    Bertuah ibuabah bila anak rajin balik menjenguk....
    Tumpang seronok dan terima kaseh share menu cikgu son

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak,
      Kalau dekat boleh cikson hantaq sikit...
      Selagi masih terdaya,cikson suka masak buat anak anak bila depa balik.Di KL depa dah jenuh makan kat kedai...Heaven rasanya bila dapat berjamu dan berkumpul.

      Delete
  3. Sedapnya nampak bihun sup mama Tu..ada sambal kicap tak? Or mama buat sambal yg letak lemon Tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi ni letak belacan...hehe.Juga air asam jawa dlm kuah.Tumis guna bwg putih dgn halia.Ada jintan manis.
      Sambal kicap dia pun sedap.Balik nanti mama masak.Senang saja buat dia.Tapi sedap.

      Delete