Monday, March 17, 2014

Cerita kami...cantik dilihat sedap dimakan

Selepas mengoogle apa yang dapat makcik masak dgn buah cantik dilihat sakit dimakan,ini lauk pauk yang terhasil tgh hari ini.

santapan tgh hari kami

Main dish...masak lemak cili api gelama tengkerong bukan tengkorak buah jangguih.
Haha...can you imagine...
Tentu my girls would say....ishh mama ni tentu dia campur itu campur ini.Siap.
And the side dish is....kerabu buah gajus cili melaka dgn bilis halus.Sedap...
With ikan goreng gelama tengkerong and sayur kobis stir fry..

Bertambah makan nasi tgh hari tadi.Cikli pun.

For record....gelama lemak buah gajus cikson style..

masak lemak tengkerong buah jangguih

4 ekor gelama tengkerong
Cili melaka 5,6 biji
Bawang besar..1/2 biji
Bawang putih 2  ulas.
Belacan
Serai 3 batang ...titik
Kunyit..1 camca teh or ikut suka.
2 biji buah gajus.Potong 4 bhg.Perah dan buang air.

Method...grind semua bahan.Know when to add ingredients to get a nice consistency.
Masakkan bahan hingga hilang bau.Guna secawan air.
Masukkan ikan dan buah gajus.Then masukkan santan pekat.Reneh.Dah mendidih angkat.
To sober the taste of cili padi,masukkan secukup garam dan sedikit bahan perasa..juga secamca teh gula.

Kerabu jangguih.

kerabu janggus

2 biji buah gajus.Belah 2 dan potong nipis.Perah buang air.
2 biji Cili melaka .potong halus.
Setengah genggam ikan bilis yang halus.
garam...gula
1/2 biji buah limau nipis.Perah air.

Gaulkan semua bahan....Siap!


 Itulah apa yang makcik buat dengan buah gajus yang dibeli tepi jalan kelmarin.Sedap tau .Amboi angkat bakul ya.

Add caption


3 comments:

  1. Cikgu ni..
    Tak pasal2 meleleh airliur saya...
    Saya dah termasak lauk lain....
    Tekak dah nak makan yg ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian...ini kali pertama saya masak mcm ni.Tak sangka cikli suka..

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete