Sunday, September 29, 2013

nak masak apa ya hari ni.

Ehhh nak masak apa no hari ni?

Ikan 2 keping @ 15 ringgit....wo mahai nya.
Gobis sepotong
Santan sekotak
Cencaru 2 ekoq belah belakang.

Terkebil kebil cikson tengok bahan bahan masakan yang ada.

Wa pu ci tau....katanya bila tt tanya apa dia nak masak.

Hentam sajalah ....asal boleh masuk tekak ketiga tiga penghuni rumah no.7.
Sejak tt ada ....belacan,udang,sotong, ketam,ikan kering dah tak masuk kuali disini. So agak terbatas apa yang cikson boleh invent buat makan tgh hari dan malam.

Fikir punya fikir akhirnya cikson sediakan...
Cencaru goreng sumbat cili dan bawang
Sayur kobis bersantan
Masak pindang cikson style ikan potong.....thumbs up dari cikli dan tt....

Utk ingatan pindang style cikson

Grind....1 buah keras
             bawang besar 1/2 biji
             cili merah 2 biji
             bawang putih  2 ulas
             kunyit hidup..1 inci

Ketuk ...serai
              cili padi 5 biji

Sos....cili,tomato,oyster

Pijar minyak...masakkan bahan grind.Dah wangi masuk air,bahan ketuk dan sos,garam,gula.
Dah mendidih masuk ikan potong digoreng ringan serta buah tomato belah empat.Siap !

Itulah menu kami tgh hari tadi....
Hujan dua tiga hari ni buat kami dini dup dap dup dap lebih lebih lagi bila baca Thailand pun dah berendam air....isssh janganlah banjir pulak..takuitttt.


2 comments:

  1. Agak lain juga versi Pindang makcik tu ya. Ada yang tak tumis, tapi rebus terus. Saya pulak kadang-kadang tumis, kadang2 rebus sekali.

    ReplyDelete
  2. Pindang temukan dgn sambal belacan....
    Kesedapan....

    ReplyDelete