Hari tu rasa nak makan manisan hasil tangan sendiri membuak buak.So I rummaged the pantry and came out with these :
1 tin susu sejat
I cylinder tepong hong kwe
2 eggs.
sugar,salt,fried onions.
Maka timbullah ilham nak jadi Nigella.Kan dia tak pernah refer buku recipe.Nampak smooth saja pergerakan dia.Campur itu,pukul ini.
So after all the Nigella like moves terhasillah batter yang ku ingini.
The next move is: nak bakar,nak kacau or nak steam.Tepuk dada tanya selera.Selera pula dok kata : Steam sajalah.
Maka bergunalah juga periuk kukus yang makcik beli kat Wang Kelian hari tu….Ya makcik beli dekat WK.Yesterday Perlis news ada sebut la ni orang dok beli patung semi nude gantung kat kereta.Awatlah benda tu yang depa cari.Dahlah nak naik ke sana jalan berbelit belit,masuk lepas sempadan hati rasa cuak…yalah negara orang.Itu yang depa beli.Isssh Isssh.
Hai jauh makcik pergi….
Ok ,kita cerita balik ttg hasil air tangan makcik.Akhirnya terhasillah juadah ini yang makcik tak tahu nak bri nama apa. Rasanya …entahlah tapi pakli kalau manis …tu yang dia cari.
apamacam? Boleh join nanirostam,KOG,ciksom tak?
Tapi makcik lebih suka yang empat segi ditepi pinggan.
Saja sebenarnya nak tunjuk pinggan yang lebih…..masak hancus.!
dah lama tak pergi wang kelian, dulu2 masa duk belajar arau sempat gak pegi. awal tahun depan nak ke arau, igt nak singgah ke wang kelian
ReplyDeleteEelobor,
ReplyDeleteSila silakan ke Perlis.makcik baru 2,3 kali ke Wang Kelian .Tapi bestkan pemandangan dia.
Mamason
ReplyDeleteKahkahkah ... bila sebut nama NaniRostam atau Mat Gebu, tu mmg afdal boleh dijadikan contoh aka idola.
As for me, maybe we are in the same boat, hehehee.. Niway, pinggan tu memang cantik *wink*
Cik Som,
ReplyDeleteRugi betullah masa muda muda tak ambil Hospitality @ Chef.Mau rasanya diputar kembali ke zaman masa mencari cari kerja.Kalau tidak tentu dah famous kan....hehe