Pakli tanyna makcik pagi pagi hari:
Lempeng semalam tu ada lagi?
Anak pun ikut sama :
Mama do you still have the lempeng like the night before?
Ye ye makcik kata :
hoi laku juga lempeng pek nya beta.
For a kedahan,lempeng will be lempiang and bakar would be bakaq.So this lempeng bakar would be : lempiang bakaq.
Mula mula anak anak dok gelak , tetapi lepas tu depa dok seronok,menyakat mama yang loghat nya pekat likat.
Coming back to the story of lempeng bakar,the other night when the food was not so inviting,I need something.
Nak buat yang lain tak cukup ingredient,so makcik pun teringat tok ton punya lempeng masa dia muda.
Ingredient:
Tepung gandum secukupnya,brand apa saja
Garam yang biasa masinnya
Gula yang biasa manisnya.
Telor saiz A
Santan peket terlupa pula capnya.
Air sejuk yang free punya.
Caracaranya:
Ikut suka: Nak mula dari mana.Tapi makcik pukul telor sebiji dua.
Campur tepung,gula garam,santan dalam bekas.Masuk telor sebatikan dengan air.Tengok lah jangan terlalu pekat jangan terlalu cair.
Panaskan kuali tak melekat.Tuang minyak sedikit saja,kerana bukan nak gorengnya.Masukkan sesenduk adunan,alih alihkan.Ha itu dia pek pek nga.
Kalau nak tahu ramuannya boleh lah di tambah
Milo se cawan
Kelapa parut sepinggan.
Atau boleh dimakan dengan ikan sardin yang boleh dimakan terus dari tin….lupa pula brandnya.La yang ada berbagai perisa: pedas,sederhana dan macam macam lagi.
OLINAFATEN,
Itulah makanan kami malam tadi.Hahaha.Geli hati.Written while waiting for your pa balik mesjid.
ari ni ai masak.ayam masak kicap and sambal telur.hehehehhehehhehe,jadilaaaaaa
ReplyDeletedua dua dari ayam daa....itik tak jealous ke?
ReplyDeletesalam kenal dan ziarah
ReplyDeleteterima kasih sudi singgah keblog saya yang
tak seberapa tu....byk article kesini yg
boleh dibaca ya.
salam ziarah,Pn Nuridah
ReplyDeleteyou're welcome.Tak ada lah apa yang outstanding cuma ranting orang pencen.Suka makcik jelajah blog masak.Kot dapat ilham apa yang nak dimasak.Tidaklah sampai orang dlm rumah naik jelak.