Bahan-bahan A:
10 ulas bawang putih dicincang kasar
10 biji cili kering, dipotong sepanjang 2 cm
1 sdb biji sawi
1 cm halia, dimayang halus
2 paket bijian rempah campur
satu tangkai daun kari
4 sdk serbuk pati ayam maggi
1 kotak cornflakes (330g).
Cara membuatnya:
Basuh dan tuskan 200g dhal kuning yang telah direndam semalaman. Panaskan minyak dan goreng dhal sehingga kekuningan. Keluarkan dari minyak, tuskan dan ketepikan. Panaskan 3 sudu besar minyak dan goreng bahan-bahan A hingga wangi. Masukkan serbuk pati ayam maggi dan kacau rata. Ketepikan dan sejukkan. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Simpan dalam bekas kedap udara.
credit to Pn ida from 1001 recipe blogspot.
Dah cuba: Ok secara keseluruhan.Tapi would miss out the halia next time.
ReplyDelete