Friday, October 21, 2016

The Presidential debate ...

Pagi se malam aku ikut tengok Presidential Debate antara Hillary Clinton dan Donald Trump. Ini debate ke 3 dan hanya lebih kurang 2 minggu sebelum rakyat US keluar mengundi.

CNN ku buka. Antara menonton dan buat kerja rumah . Antara basuh pinggan dan tengok television.

Masa Presidential debate ke 2 aku terlupa menontonnya. So aku hanya dapat mengikuti pengulas 2 dari kedua dua camp.

Biarlah aku tak ulas tentang intipati debate itu kerana fakta2 bertebaran di socmedia. Click saja macam2 ada. Nak u-tube ,surf saja. Nak ulasan ,comment berjela jela.

Tapi aku salute cara Amerika. Cara mereka terbuka dan berani dalam menghadapi pengundi. Tak ada parti yang monopoli. Dua dua belah pihak boleh didengari. Baru kita sebagai pengundi puas hati mana yang nak pangkah nanti. Kita.....dia sajalah yang keluar tv.Dia lah saja yang cakap berapi rapi sambil lap air liur meleleh dipipi. Sampai satu masa ada yang hampir hampir nak humban keluar tv. Sebab meluat tak terperi!

Antara Hillary Clinton dan Donald Trump...masing masing ada kelemahan dan kekuatan.
Tapi kalau Trump menang...tengoklah apa jadi dengan dunia. Sikap arrogantnya terserlah dari debate debate yg ikuti..tapi Hillary pun ada skeleton in the closet sendiri.

Come 8 November... warganegara Uncle Sam akan ke peti undi. Antara Republican dan Democrats ,mana satu yang terpilih nanti..Sama sama kita saksi.

Tapi aku sokong perempuan pula kali ni...


Thursday, October 20, 2016

DIY...masak cabai ayam berkentang,walau sikit tetap kenyang.


Hari ni ,mulut rasa mual nak makan makanan beli.
Jengok fridge,banyak barang yang belum dibeli
Yang ada pun ,belen belen ikan,ayam ,udang dulu dulu.

2 bhg ayam,dipotong potong,goreng dan dimasak sambal cili.
2 ekor ikan,digaram kunyit,rendang garing
2 ekor udang ,dibuat sayur lemak terung,berkobis serta ikan bilis.
2 biji kentang
2 biji terung....haha serba dua semuanya. Tak caya..Mmg benar bukan auta.

So you see girls,for two mouths to eat and 2 stomaches to fill,masakan ini pun dah mencukupi utk lunch dan makan malam nanti..

ikan di goreng..
gambar archive

#Masak cabai ayam berkentang, cikson style.

I didnt take any pictures, so kita tulis tanpa gambar ya.

1 . Ayam,potong kecil kecil,garam kunyitkan ,goreng
sederhana masak.Ketepikan.
2.  Kentang,belah dua,potong nipis dan goreng sederhana masak.
3. Guna cili ready made cikson...2,3 sudip.Goreng cili sampai naik minyak,masukkan air asam. Masukkan ayam dan kentang. Gula dan garam. Goreng hingga hampir2 kering. Bagi cili lekat2 kat ayam dan kentang. SIAP!.
4. Untuk sayur... rebus aja semua. SIAP.

Itulah lunch cikson hari ni sebab dah tak larat nak makan lauk beli..
Besok baru nak pi borong sayur ikan di Nat tepi jalan..

Bye..See u tomorrow.

DIY ... Jom masak gulai udang kacang parpu berkundur cikson.


Hari Khamis biasanya cikson suka tulis tentang apa yang boleh dibuat sendiri dari dok beli.Ewah...
So Diy makcikson ni kadang2 menceritakan masak memasak,jahit menjahit,pulih memulih . Tak payah panggil pomen atau keluar duit. Buat sendiri.Puas hati...hihi.

Harini cikson nak ajak kawan2,anak2 masak gulai udang. Tapi janganlah expect taraf chef. Amator ,adalah....walau dah tua,dah senja. Masak memasak masih struggle .
Actually,I ni category jack of all trade but master of none..

Apalah yang cikson melalut ni...gulai udang mana?

Ok ok...let see.

GULAI UDANG cikson.

bawang putih dan bawang besar
Racik . Tumbuk halus setengah bahagian

Kacang parpu ..segenggam
Rendam, Lepas tu grind kasar kasar

1.5 atau 2 bungkus kari ikan
Kalau kari udang lagi ok.

Santan se peket
 1.Racik2 bawang putih dan bawang besar
    Tumbuk setengah bahagian bawang itu

2. Bawang tumbuk,rempah dan suku peket santan di bancuh bersama 1 cawan air.
     Masak campuran ini hingga bau wangi. Make sure tak hangit ya.

Rebus bahan rempah hingga hilang bau
3. Grind parpu kasar kasar sudahlah.
     Masukkan dalam campuran rempah. Masak sampai hampir empuk.
kacang parpu di grind...kasar atau halus ikut suka.
Cikson buat kasar2 sbb suka rasa kacang dia...krup krup.
4. Masukkan kundur ke,labu ke...apa2 saja buah yg rasa suka.

kundur di potong 
5 Masukkan lebihan santan tadi yg dicairkan dengan air. Ikut suka nak kuah pekat atau cair.

Masak la hingga empuk na..
6. Dah mendidih  ( kundur dah lembut ,parpu dah masak ) baru masukkan udang.

Udang ...belah atas dan tarik keluar yg hitam 2 tu.
7. Kalau rasa nak masam,masukkan asam keping.

8. Masukkan garam .

9. Tutup api. SIAP.

                               eh eh....ada lagi.

10. Panaskan setengah cawan minyak. Tumis halba campur ( optional ) bawang putih,bawang merah dan daun kari.
Campuran tumis darat
Tak masuk halba campur pun ok.
Goreng jangan sampai hangit..
      Curah ke dalam gulai tadi.

Sebelum di masukkan minyak.



Baru berlinang.....

 Ha.... dah boleh dihidangkan. Jom makan..



Hidangan berkundur..

sememehnya..

Gulai udang kacang parpu berkundur....
My verdict....3 atau 2 bintang.

Wednesday, October 19, 2016

WW...bawa diri


disini pun jadilah.
Tu la Tam ,mama dah pesan tapi Tam buat tak heran
Nak melepas kena dalam jamban

Tengok sekarang,kita dah kena tinggal diluar
Mungkin itu kata kata ninsandaq pada si Tam,satu petang yang hambar