Thursday, April 19, 2018

DIY.... masak apa harini..kotiau sup mudahnye nak buat.

Lama ye makcikson tak upkan ttg masak memasak ya.
Well...to be honest,semenjak dua menjak ni aktiviti pendaporan agak berkurangan. Ada saja hal yang perlu diberesi. Ke kenduri,ke spital dan yang paling benar kemalasan...

These few days selera makan pun ke laut. Merajuk.
So,the other day makcik jenguk dapur and came out with...kotiau kuah cikson style.

Simple mimple aja caranya.

Bahan A
1 bungkus kotiau ( direbus,siram air dan sejat. Set aside)
Se genggam tauge... celur air panas sekejap saja
Daun bawang...potong pendek
Daun saderi ..potong pendek ..racik la tu.
Cili merah... mayang nipis
Tomato..potong nipis

Bahan B
Taukua 2 keping... potong dadu sederhana besar
Fish balls...belah dua

Bahan C
Halia...1 inci...racik nipis
Bawang merah...3 biji...racik
Bawang putih... racik
Perkakas sup

Bahan D
Tomato 1 biji
Halia sekeping 1 inci
Bawang besar..setengah biji
Bawang putih 2 ulas....semua bahan grind halus

Cili kisar 3,4 camca
Sos Tiram..ikut rasa
Garam
Gula

Ayam... atau daging
Udang 5,6 ekor

Caranya...
Tumis bahan C sampai wangi. Masukkan ayam . Balik balikkan ayam. Masukkan Air secukupnya.
Masukkan bahan D. Masukkan udang dan bahan B. Masukkan akar sederi . Rasa asam garamnya.

Nota... sediakan minyak bawang putih dan cili padi kicap

Sedap dimakan dengan minyak bawang putih dan cili padi berkicap ( caranya ada dlm blog). Untuk 2 orang lepas sehari . Makan sampai kembong..hehe.

Ooops..lupa ambik gambaq
Kita ulang tayang yg lama ok la noooo.

ni sajian entah bila tak tau..

Thats all folks... bye. See you soon.

No comments:

Post a Comment