Nak makan gulai ketam,mai sini mama nak ajaq hampa
Senang saja....tumbuk,masak,tumis.Itu caranya
Tutup mata sebelah pun dah masak sebelanga....
Memasak gulai ini timbul masa tgk chef apaentahnama masak gulai ketam mcm ni hari tu.
Mula mula....
Tumbuk bawang besar,bawang putih,kunyit hidup,ketumbar. Ratio..1 biji,3 ulas,1 inci,satu camca meja.Tumbuk sampai lumat tau..
Racik selabu bawang besar benggala kecil kecil.
Besiang ketam bersih2.Belah 2.
Santan 1 kotak biasa.Kalau nak lemak tambah lagi.
Nenas.
Caranya
Sedikit minyak dalam peyuk.
Layukan bawang besaq.
Masukkan rempah ketam/ikan serta bahan tumbuk.
Masak sampai hilang bau
Masukkan ketam
Masukkan nenas,
Last sekali masukkan santan.
SIAP!
Oh wait... sikit lagi.
Tumis bahan tumis...bawang merah,bawang putih,halba sikit,daun kari sampai garing.
Curahkan dalam periuk gulai ketam.
Baru SIAP!
Senang kan....
Layukan bawang dalam periuk. |
Masak 2 bungkus rempah ( kecil) dan bahan tumbuk sampai wongi |
Masukkan ketam n nenas |
Masukkan santan.Tambah garam.Masak sampai masak naa.. |
Bahan2 utk tumis darat |
Panaskan minyak |
Ciaow.....Goreng sampai garing |
Tuang dalam gulai ketam tadi |
SIAP! footnote...hai anon Semoga posting ini tidak melukakan hati sesiapa. atau menunjukkan saya tidak menghormati perasaan orang...sekian.TQ |
Mokjadeandell.
ReplyDeleteAwat pi tunjok...la la nak pi cari ketamm!
Uncle,
DeleteCepat2 setat moto pi merket.Selamat mengetam.
Saya pun sama, tetiba teringin nak mkn ketam lps baca post mokjadeandell.. By the way thank you share resepi untuk dicuba.. :-)
ReplyDeleteLZ,
DeleteAduhai.Kesian pula kerana buat LZ teringin...
Same same.Selamat mencuba.