Nak cuba buat raya haji ni...Tq for sharing.
RESEPI SAMBAL DAGING
2 kilo daging
(di hiris ikut suka, dadu atau nipis2)
Basuh bersih2 lalu Rebus mati kan air
Padam api
Bawang kecil 1/2 kilo
Bawang besar 1/2 kilo
Bawang putih 3 atau empat labu
1/2 belacan bulat melaka
Blend dgn air sikit saja
Cili kering yg dah berblend
6 senduk
Tumis blended bawang2 and belacan hingga wangi
Masukkan blended cili
Goreng hingga keluar minyak
Masukkan daging dan
Bancuh air secawan
asam jawa tu segenggam je
Atau agak2lah,
jgn banyak nanti masam pulak
Garam ikut rasa lah
Tutup api sebelum pekat.
( Resepi kat atas direct copy paste dari peej's blog ..minta halal ya.)
Setiap tahun asyik guna resepi dari buku vintage itu....Apakata tahun ini cuba resepi peeja pula..Nanti kalau berjaya dilaksana..cikson share dgn gambar2 pula.
Selamat memasak...
Alahai..umur senja2 ni pun masak selalu kena tgk resepi..Hari tu cuba Azie's kitchen bihun sup..terus 4,5 kali membuatnya.Thanks Azie.
Selamat memasak...
Alahai..umur senja2 ni pun masak selalu kena tgk resepi..Hari tu cuba Azie's kitchen bihun sup..terus 4,5 kali membuatnya.Thanks Azie.
sedapnyaaa sambal daging..
ReplyDeleteDah siap se peiuk.Cicah ketupat sedaaap.Nak masak pun senang.Murah.Tak renyah.
Delete