Tuesday, August 6, 2019

Its all in the mind?...ribut dalam cawan

Penat semalam belum reda, bertandang pula yg lain membuat aku sakit kepala....hehhe awak lihat saya ada masa nak sakit kepala?
Not that I know of.
Syukur, aku tak pernah la kena migraine walau adakala masaalah yg ku hadapi sepanjang jln hidup dan berkerjaya boleh buat aku sakit tak boleh panggung kepala.Rahmat tuhan pada hambanya yg ini. Tak dapat aku ingkari

Hihi....merapu kelaut dah cikson ni..
To tell you,I have one harrowing experience yesterday evening.

Tidak boleh tidak,cikli cikson nak kena ada sesuatu utk makan malam. As evening approached cikson menuju dapur. Routine .
Switched on the knob pf the gas stove. Isssh ada terbau gas. Berdegup jantung.
Api tidak berada atas ring dapur, tapi dibelakang dapur. Menyambar kabinet .
Cepat kilat , stove dipadamkan. Tong gas ditutup. Tarik kabinet ke luar dan nampak ada bahagian kabinet kayu itu dah disambar api. Cepat,tangkas tanpa suara sepatah pun, aku siram air bhg yg sedang disambar api. Mujur tak melarat.

Kabinet kayu lusuh itu aku tarik dan humban ke luar rumah. Tak mau dia aku guna. Papan penutup bahagian belakang dia dah kembang semangkuk. Mungkin sebab terkena air semasa menjerang air dulu. Besok boleh cikli buat unggun api.

Alhamdulillah,syukur teramat kerana terhindar dari bahaya.Allahu tak tau nak cakap dan habaq. Berdegup jantung masa kejadian.

Went to sleep and by one, terjaga dari tidur. Dapur ku masuki kerana rasa dahaga. Aduuuh... ada pula cik lipas anak beranak dok merayap. Shelltoxkan mereka, habis cerita. Agaknya mereka keluar kerana kehilangan tempat tinggal yg ku humban ke luar pintu.

An afterthought. Eh depa ni mai mana...kena 2 mereka pelarian dari seberang.

The morning before saw me turning the vono bed all by myself. Akibat terbaca satu artikel yg divan tu kena alih alih selalu. 

Bangun pagi ni awat tak herot nak jalan...Hadoooi.
Tu lah mama..buat kerja tak ingat dunia. Terngiang2 kata anak2. Balik nanti kami tolonglah...

Seribu satu tugasan nak dibereskan. Badan tua ,otak pun sama. Dulu boleh terbang sini sana, sekarang merangkak saja..ahha...Dilemma org pencen nak buat majlis.Anak2 pula sorang pun tak ada dekat2...alahai.

Issssh... semua tu all in the mind saja . 
Kalau hendak, gunung pun boleh ku daki. Entah2 sampai ke atas terus mati. Hihi.

Bye...thanks for reading my ngomelan yg tak ketahuan.Tak ada apa2 actually. Cuma ribut dalam cawan.

cantikkan...terimaksasih in advance
sayang kamu.
2 comments:

  1. sejak 3 kali tong gas saya 'hilang', rumah saya dah takada tong gas. memasak kat kedai aje. kalau pun nak masak megi, guna periuk current.

    dapur gas saya yang ada ni pun dah seumur dengan anak bongsu saya. bayangkan 'tua'nya dapur gas 3 tungku itu...

    ReplyDelete
  2. Saya cukup fobia kalau ada bau gas. Nak masak pun tak jadi. Kadang-kadang bau cempedak pun boleh jadi bau gas dihidung saya.

    ReplyDelete