Thursday, May 4, 2017

DIY... buang urat udang semudah ABC..tak susah guna saja colek gigi


Sejak azali kerja menyiang ikan,udang dan sotong bukan kerja yang digemari. Leceh. Kata setengah orang. Busuk dan hanyir sudah tentu.

Dulu sebelum dapat ilham dan idea membersihkan udang cikson guna cara toknenek dulu dulu.
In fact banyak caranya kita boleh de shelled udang udang.

Boleh terus togelkan semua kulit dia
Boleh buang kepala dan tinggalkan ekor se coet saja
Boleh simpan semua kulit ,kepla dan ekor segala.

Tapi yang di galakkan dibuang adalah urat urat ditengah memanjang dari kepala ke ekor udang. Kadang2 urat itu besar dan hitam. Ada species udang,uratnya tanpa warna.
Sebelum ni,cikson hiris kulit udang memanjang untuk buangkan urat2 ini.
Sekarang tak lagi selepas jumpa HOW TO ini!


devein-shrimp-shells-on-using-toothpick/


tooth picks atau pencolek gigi
Lidi satay terpakai pun boleh jadi

Cucuk ditengah. Cungkil urat hitam

Tarik keluar urat ..
Gambar gambar dari pakcik gooogle..

2 comments:

  1. Ohhh, urat hitam. Kami panggil tahi udang 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... urat tu mmg hitam. Ada toxin katanya.

      Delete