Thursday, April 20, 2017

DIY..jahit sarung bantal atau throw cushion easy breezy

Menjahit satu theraphy bagi aku. Taklah pandai nak jahit baju dan sebagainya. Tapi bila jari jari dibawa menari atas mesin jahit,segala problem macam melt into thin air. Mata dan fikiran kena fokus. Kalau tidak berjahitlah jari sendiri. Auuuw sakit tentu tak terperi. Silap2 kena usung jari dan mesin jahit ke Emergency..hihi.Tak lawak tau!

Of all the things that I had sewn through the years are pillow cases and throw cushion covers. They are the simplest to make. Ukur, jahit ...SIAP! No zip no buttons punya style. Makcik suka buat yang simple mimple pakai flaps saja.

Dah lama sebenarnya tak buat semua ni. Mesin jahit cikson pun dah jadi dispensari cikli. Semua ubat,schedule dia ,dia letak kat sini. Cikson dah bagi warning,mesin ni nak diclaim balik oleh tuannya.....sikit hari.

Dalam melayari internet,cikson suka cari idea dan cara orang lain buat kerja.. Sama tak macam kita or mereka ada idea yang geliga punya.

Hey  presto... diwebsite ni cikson jumpa caranya. Pi lah jenguk sana...bawah tu ada linknya

SINI

Macamnilah contoh contoh sarung bantal dan sarung throw cushion yang cikson pernah buat...







Semua atas tu bukan cikson yang jahit. Ni semua seakan saja..
Bye... see u all next DIY session. Selamat ber DIY.

3 comments:

  1. Suka throw cover yg cantik2...so far x de mesin jahit...sarung cushion atau throw yg jd pilihan di Kaison...tp sbb jauh,sabar je la tunggu another visit ke kaison.

    ReplyDelete
  2. Alamak...cantik tu...buleh meniaga!

    ReplyDelete
  3. Makchaq pun seronok jait sarung cushion/bantai, table cloth, curtain, cadar ni... senang & memang jadi therapy..

    Jait baju raya/baju sekolah mkadang2 jadi stress... pasai 2 hari nak raya nak sekolah baru nak bukak mesin....
    Pastu kalut sorang2... nasib baik la ni anak dah boleh tolong..

    ReplyDelete