Thursday, October 20, 2016

DIY...masak cabai ayam berkentang,walau sikit tetap kenyang.


Hari ni ,mulut rasa mual nak makan makanan beli.
Jengok fridge,banyak barang yang belum dibeli
Yang ada pun ,belen belen ikan,ayam ,udang dulu dulu.

2 bhg ayam,dipotong potong,goreng dan dimasak sambal cili.
2 ekor ikan,digaram kunyit,rendang garing
2 ekor udang ,dibuat sayur lemak terung,berkobis serta ikan bilis.
2 biji kentang
2 biji terung....haha serba dua semuanya. Tak caya..Mmg benar bukan auta.

So you see girls,for two mouths to eat and 2 stomaches to fill,masakan ini pun dah mencukupi utk lunch dan makan malam nanti..

ikan di goreng..
gambar archive

#Masak cabai ayam berkentang, cikson style.

I didnt take any pictures, so kita tulis tanpa gambar ya.

1 . Ayam,potong kecil kecil,garam kunyitkan ,goreng
sederhana masak.Ketepikan.
2.  Kentang,belah dua,potong nipis dan goreng sederhana masak.
3. Guna cili ready made cikson...2,3 sudip.Goreng cili sampai naik minyak,masukkan air asam. Masukkan ayam dan kentang. Gula dan garam. Goreng hingga hampir2 kering. Bagi cili lekat2 kat ayam dan kentang. SIAP!.
4. Untuk sayur... rebus aja semua. SIAP.

Itulah lunch cikson hari ni sebab dah tak larat nak makan lauk beli..
Besok baru nak pi borong sayur ikan di Nat tepi jalan..

Bye..See u tomorrow.

No comments:

Post a Comment