Thursday, October 1, 2015

Kenangan lalu..kari ikan temenung buah betik


Satu hari cikli bawa balik buah betik sebiji. Katanya tok Wan yang beri.
Sedap ni... buat menyicah.Patahkan cili,campur air asam,gula dan garam serta belacan tentu mengancam.
Masih berbaki betik yang itu..lalu apa mau ku?
Kenangan lalu datang menyerbu
Masa aku tak berapa kecik dulu
Ditugaskan memasak dihujung minggu
Ha...buah betiklah antara ramuan,ingredient gulai kakchon itu.

Sebatang pokok betik di tepi tingkap
Buahnya lebat disetiap dahan
Jenuh kami makan
Buat gulai,sayur,menyicah dan sedekah
Dan kulit pun tak naik jerawat yang lebat....sunggoh hebat jasa pokok betik tepi tingkap.

gulai betik sepinggan

Maka termasaklah gulai ikan berencah betik
Caranya sama lah macam masak gulai lain...
Cuma gunalah betik yang sedang2 ranum.

Inilah sajian kami satu hari
Masa banjir baru baru ni
Ada sayur kailan ikan masin krup krap,ikan goreng tak brapa garing,sambal belacan dan ulam betik sepinggan...
Syukur Alhamdulilah.

makan tgh hari kami suami isteri

Bye.

6 comments:

  1. Boleh cuba nanti... tak pernah lagi kakcik masak kari letak betik... :)

    ReplyDelete
  2. Oh... baru kakak tahu boleh digulai juga
    Rumah kakak ada pokok betik bolehlah kakak mencuba:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna buah yang kesumba...adoi sedap.Kasi rasa asam,asinnya..

      Delete
  3. combination kari ikn n betik ?.nk kena try ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Im,
      Buah sebiji boleh disayur,digulai dan diulam...Necessity is the mother of invention.Dah try ke

      Delete