Wednesday, September 23, 2015

Mari mencuba....Peej Burhan's sambal daging.

Terbaca dalam blog peeja anakanda hjh Nuraini.
Nak cuba buat raya haji ni...Tq  for sharing.


RESEPI SAMBAL DAGING




2 kilo daging (di hiris ikut suka, dadu atau nipis2) Basuh bersih2 lalu Rebus mati kan air Padam api
Bawang kecil 1/2 kilo Bawang besar 1/2 kilo Bawang putih 3 atau empat labu 1/2 belacan bulat melaka Blend dgn air sikit saja
Cili kering yg dah berblend 6 senduk
Tumis blended bawang2 and belacan hingga wangi Masukkan blended cili Goreng hingga keluar minyak Masukkan daging dan Bancuh air secawan asam jawa tu segenggam je Atau agak2lah, jgn banyak nanti masam pulak Garam ikut rasa lah
Tutup api sebelum pekat.
( Resepi kat atas direct copy paste dari peej's blog ..minta halal ya.)

Setiap tahun asyik guna resepi dari buku vintage itu....Apakata tahun ini cuba resepi peeja pula..Nanti kalau berjaya dilaksana..cikson share dgn gambar2 pula.

Selamat memasak...

Alahai..umur senja2 ni pun masak selalu kena tgk resepi..Hari tu cuba Azie's kitchen bihun sup..terus 4,5 kali membuatnya.Thanks Azie.

2 comments:

  1. Replies
    1. Dah siap se peiuk.Cicah ketupat sedaaap.Nak masak pun senang.Murah.Tak renyah.

      Delete