Thursday, April 9, 2015

DIY....bila buah bergayutan di dahan...daging goreng berkunyit buah cermai jeruk..


Menjadi pula buah cermai kali ni.

cermai 

melihat nya pun dah seriau gigi....masam bedengung

Hari tu cikli petik dapatlah se tupperware.
Hm...apa nak buat ya.
Nak dibuat asenan seperti hari tu tak cukup ramuan.
Asam ko tak dak
Cili pun elek

So cikson buat ini  sajalah.
Basuh buah ,kemudian toskan
Dalam bag plastik,cikson isikan buah cermai itu.
Ambil lesung batu...alu nya...cikson ketuk ketuk semua buah itu supaya dia pecah pecah.Dulu cikson tumbuk guna lesung batu.Leceh.Sekarang tumbuk tumbuk plastik,buah didalam jadi pecah pecah.Cikson buat gini supaya dia mudah menyerap gula dan garam.

Masukkan dalam bekas.Masukkan gula dan garam kasar.Gaul gaul.Masuk dalam peti ais,tunggu sehari dua dah boleh di makan.

Asyik dok mengadap buah ni ,sinkei gigi you all...

Satu hari cikson tak tau nak masak apa.Dari blog ni cikson dapat ilham....sini. Sayangnya tak dapat cari resepi masak lemak yang guna buah cermai tu.

Berbalik kita kisah cikson bereksperimen di dapur...
Daging adalah dalam satu tapak tangan.
Kerat 4.Dan cikson ketuk ketuk daging itu dgn lesung bagi dia lembut.Ilham ini dapat dari satu prog tv.
Perap daging dalam bahan bertumbuk bawang merah,bawang putih serta kunyit.
Pijar minyak Tumis bawang
Masukkan daging.
Akhir sekali masukkan buah cermai yg dijeruk tadi ,hirisan cili merah serta bawang besar potong bulat.Tambah gula sikit,garam.
Siap!....senangkan chiau with chon kan.Cubalah.
Gambar tak ambillah pula sebagai bahan bukti yg cikson masak itu hari...

No comments:

Post a Comment