Thursday, March 5, 2015

DIY.... jom menjeruk


 terjemahan.....

jeruk timun

Ramuan :

 15 cawan timun utk jeruk yg di potong bulat bergerigi
 3 biji bawang merah ricik nipis. 
 1/4 cawan garam kasar
 4 cawan ketul ice 
 2 1/2 cawan cuka apple ( cider vinegar)
 2 1/2 cawan gula kasar
 3/4 camca teh kunyit

1/2 camca teh biji celery 
 1 camca biji mustard

Cara caranya
Mula dengan menyahkuman botol mason .Rebus dalam air panas.
Utk timun: Basuh dan potong bulat dgn pisau bermata gergaji( serrated )Bawang diracik nipis2.
Gaul semua bahan..timun,bawang,garam dan ice dlm mangkuk besar.Gaul rata.
Tekan bahan dengan benda berat dan biarkan selama 3 jam.
Toskan .

Dalam periuk,campur cuka,gula,kunyit,biji celery,biji mustard.Masukkan timun dan bawang tadi.
Masak guna api kecil sehingga hampir mendidih.Jangan biar mendidih.
Angkat periuk dari api.
Sendukkan kedalam botol yg telah disteril.Rendam botol dalam air panas selama 10 minit.Tutup botol kejap kejap.

Original: "http://grandmotherskitchen.org/recipes/bread-and-butter-pickles-recipe.html">Bread And Butter Pickles Recipe Recipe</a> found at Grandmothers Kitchen <a href="http://grandmotherskitchen.org">Recipes</a>.</p>

No comments:

Post a Comment