Monday, May 26, 2014

piala tomoih...cerita dari no 7.

Petang ni mesti sunyi jalan raya.Mesti ramai rakyat Malaysia tak keluar rumah.Mesti ramai antara kita mengadap tv.
Mula mula tu bila dikabarkan tv tak siar perlawanan ini ramai yang kecewa>Bukan senang  Malaysia nak masuk final..22 tahun ok.Mujur .
Seawal 5.15 cikli dah tercongok depan tv.Cikson kalau ada yang boleh menaikkan darah dia cuba elakkan.So dia tengok antara tidak...

Antara tengok dan tidak.

Ingat ingat lupa masa dulu dulu .Masa tu Malaysia was world no.1 in ranking.The names of the Sidek Brothers,Punch Gunalan dan beberapa pemain Cina lainnya membuat kita berdiri megah ditengah arena.Dan dapat beraksi di final semalam adalah pencapaian terbaik kita.

The excerpt above was written before I retired for the night with cikli alone watching the final.Tak kuasa aku nak tengok sampai habis saat saat frust kekalahan kita.
Hingga mata nak terpejam,terdengar cikli bertempik,bersorak,berkutuk dan berpuji....sorang sorang.
Entah berbakul jugalah vocabulary yang tak kuasa aku dengar....

Kita kalah ya?
Aku tanya cikli.Pagi pagi.
Muncung saja muka dia.....

Tertomoih lagi.........................


2 comments:

 1. I feel sorry for cikli watching a losing game after all the high expectation. Malaysia bukan lagi taraf antarabangsa sebagaimana gong yang dipalu tentang semua pekara, university, pelajaran, ekonomi, tandas bersih, masjid tanpa kanak kanak dan pelbagai ragam wanita meminta sedekah dan sebagainya.

  Semasa saya dinegeri Mat Saleh dalam pertengahan 1950an, sebagai orang dari Melaya dianggap memang pandai baminton kerana Eddy Choong menang 4 kali All England Badminton. Tak ada pun perdana menteri dan isteri sibuk memberi semangat dan tak ada ratusan ribu/juta dijanji.

  Jadi saya juga tidak kisah dengan perlawan itu. Tak ada siapa pun dirumah menonton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. uncle Al Manar
   kesian cikli masa tonton piala thomas hari tu.Dan seperti uncle saya pun tak tonton .Takut naik darah tinggi.

   Delete