Saturday, February 22, 2014

DIY.....deeply in love with you...

Yes,I am deeply in love with DIY....Do it yourself .Banyak blog dan web site yang cikson sering kunjungi untuk idea idea DIY.Seringkali terpegun dengan kepakaran mereka melahirkan idea dan menyudahkan projek mereka.Rata rata penulis dan pembuatnya wanita.Macam saya.

Lihat meja buruk ditransformasi jadi antiq berharga.Papan pintu yang tertanggal tak dibakar begitu saja jadi baja.Tak payah mengata orang,dirumah sendiri pun ,recycle bukan jadi jati diri.Sikit sikit ....ketuk,buang,bakar. Senang kira.Bukan tak boleh ditransform bahan bahan terbuang itu jadi berguna kembali.Tapi usaha ke arah itu memang jauh difikirkan.Buat apa susah badan Keluar duit beli yang baru.Senang gitu.

Antara website yang ada dalam facebook cikson antaranya adalah:

di sini  dan di sana

Dan antara rancangan astro ,channel Life Style...decorating jadi kegemaran.

Bulan 11 ,insha allah cikson akan menyambut tetamu.Rumah harus disiapkan.Semoga tak semak mata memandang.Alangkah mudah kalau duit bergudang.Petik jari semua terhidang.Taklah kusuuuut fikiran memikirkan.Panggil planner kita hanya bercekak pinggang.Jadi tuan.

Bila duit kurang ,semua hasrat hati kena dipertimbang .Kalau boleh buat sendiri lagi lah senang...
Rumah no 7...masa cikson muda dan kuat dulu dulu,langsir tak pernah jahit dikedai.MesinSinger Inai itulah dilatu sampai lunyai.Kusyen buruk diganti kainnya hasil kerjatangan kami berdua.

Nafas panjang ku hela.....kalaulah aku muda belia.
Teringat masa dulu bila hiasan pelamin  dan hantaran tak payah di upah.Gotong royong buat walau hasilnya taklah boleh dimegah...Asal ada..su dah

Zaman berubah....
4 comments:

 1. Assalam,

  Betul, berumur dah tak larat buat itu ini lagi.
  Ada duit jalanlah hasrat, tiada duit, aduhai berkuburlah hasrat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nanie,
   Sangat bersetuju...dah pass line 60 ni..mana pi tenaga muda dulu.Boleh panjat tangga gantung curtain.Boleh jahit macam macam walau tiga hari lagi nak sambut raya.Kaya dengan tenaga.Masak pun boleh berbelanga belanga..

   Delete
 2. Tahniah...
  Selamat menyambut org baru dlm keluarga...cikgu.
  Sikit masa dulu saya pun suka ikuti DIY Programme. Perasan mcn2 nak buat.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terimakasih akak.Doakan semoga dipermudahkan Allah segala urusan.

   Delete