Monday, October 28, 2013

Makan besar....besar makan.

Sejak tt dirumah,meter kerajinan cikson ke dapur adalah sedikit meningkat.Kesian pula nak sajikan lauk pauk tunjuk tunjuk.Tt banyak pantang larang dalam pemakanan...ada yang menggatalkan,memeningkan,menganginkan dan berapa banyak me lagi...Tau sajalah bila beli dikedai...mana nak ikut keserasian kita..

So its a blessing in disquise...cikson rajin,cikli pun suka hati.Kenyang makan hingga menjilat jari...yeye.

It so happened that our favourite buying vendor for anything from the sea are the stalls by the roadside along Alorstar Kangar trunk road.Yang letaknya atas jembatan.Yang ikannya fresh from the sea caught by the fishermen..Kalau nak beli mentarang sinilah tempatnya.Manis sunggoh hingga tak terkata.

The other day balik dari SP lawat adik ,berhenti disini walau langit nampak nak runtuh...Tergocoh gacah ciksoncikli borong ikan kerisi,ikan gelama,ikan kembung.Nampak udang borong udang...dan bila nampak buah munggai...hmmm datang ilham nak gu dgn udang itu...

gulai udang dgn munggai


Ikan kerisi dan selamat dibuat masak tiga rasa...Digoreng dan gravynya adalah concoction of a variety of sauces....oyster,tomato,cili,Sedap juga.
Ikan temenung...masak rebus rebus,lengat dicicah air asam.

se ikat 2 rial....


Dan kelmarin dulu cikson gulaikan buah munggai dengan udang.Campur dengan kacang parpu...Wow.Cikli commented its the best gulai udang he had eaten cooked by his mem.Actually tokton yang ajar cikson how to cook them...


Hari  ni cikson tengok daging korban masih banyak...So terhasillah gulai daging rempah cap O berkerisik dengan kentang....perrrgh.Nasi pula nasi daging cicah dengan acar....2 kali perrrgh.Mau naik bp cikson...hehe.

Makan besar kita...kata cikli..

picture ...googled
By the way nama tempat tu adalah Kerpan...tell you ikan kat sini fresh fresh.Udang lebih murah dari tesco..
Dan ikan kerisi tesco hari tu rasa macam diletak ubat....so not fresh apalagi sweet and tasty.

8 comments:

  1. Yang tepi Jambatan tu ka..? kalau yang tu kami banyak kali jugak singgah.. jumpa mentarang beli, jumpa remis beli.. pasai fresh2 bila singgah macam2 nak beli..
    Banyak tu seikat munggai.. lama dah tak makan..dulu2 ni la antara lauk kami... free.. petik ja kat pokok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu rasanya..dekat Jerlun .Sedap mentarang buat sayur.
      Yang free mesti lagi sedap .Fresh from the tree.Hari tu buat setengah ikat saja.

      Delete
  2. Laukkkkkkkkkk cikgu
    Mengancammmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala bolehlah..kalau makan selalu udang besar besar mau menggaru seluruh badan.Ada alergik la pula.

      Delete
  3. kak, saya slalu beli dkat jambatan jugak di pnggil kuala sungai ke apa ntah.tapi bukan Kerpan.belah kanan kalau nk pi A staq.bnyak ikan fresh .depa guna payung besaq berjuai.now dah ada buahan sekali.mentarang memang besaq2 dn fresh.selalu jugak beli ikan siakap buat 3 rasa.jagung dia pun fresh.buat serawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya mamason silap nama tempat ..Ikan kat situ boleh tahan juga harga dia.Sekali borong tahan seminggu.

      Delete
  4. salam perkenalan dari ida
    jmeput singgah blog ida ye
    umielman.blogspot.com
    dah follow blgo ni no 73

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Ida,
      Terimakasih atas kesudian jenguk blog makcik yang tak seberapa ni..

      Delete