Friday, October 4, 2013

Kitalah yang jadikan mereka begitu

Anak itu semasa dilahirkan ibarat kain putih....bersih tanpa noda noda hitam atau kelabu.Bermula dgn tangisan ....mana ada yang nyanyi twinkle twinkle little star kan.Maka sehari demi sehari kita dibentuk oleh orang disekeliling ....
Tertarik dengan Extreme Parenting channel lifetime on Astro.Selain Nanny 991 siri ini mengetengahkan kes kes anak anak yang diluar kawalan parents...ha macam macam kerenah mereka.Joe Frost host gebu...mungkin dia tgh expecting agaknya memberi tunjuk ajar pada parents yang menghadapi keadaan sebegini.

Joe Frost and Extreme Parenting aside.....

Cepat makan...cepat makan ...nanti adik kakak habiskan...kata ibu ayah,tok dan wan pada anak kecil yang terkial kial nak habiskan makanannya dipinggan.Tengok tu....apa sebenarnya kita semai dalam diri anak itu..Tak lain dari sifat tamak dan haloba...tak mau berkongsi...rakus...Itukah yang kita mau sebenarnya bila anak itu membesar...

Adik bodoh...adik tak cantik.Kakak cantik....kata pak menakan mak menakan mengacah anak saudara.Atau ibu,bapa melawak .Tak sedar kita yang kita menyemai benih benih benci,irihati dalam diri anak kecil itu.

Pukul tok..nanti wan pukul tok...nanti abah pukul mama....jahat.Kata kita bila anak kecil itu dimarahi tok, wan ,ibu atau bapa.Memujuklah konon.Tapi sebenarnya apa yang kita ulang ulang itu terisi diruang hati anak itu kalau setiap hari kita lagukan ayat itu....

So janganlah berangan nak dapat anak lemah lembut tutur bicara kalau kita bersuara bagai naga menyala.
well watching Extreme Parenting made me realised that I made follies all the way when I was bringing up the children...
Nak buat cammana kan...as I was brought up that way too.
Mujuq juga ada sedikit sedikit pencerahan bila umur bertambah.....if not I would be a dragon mother all along...
Issssh kalau lah ada rancangan ini dulu dulu....
Go for it  you are ... the show is on channel 709 by the way...selamat menonton.


1 comment:

  1. Saya dah mmg dragon mother sbb lahir tahun naga...

    ReplyDelete