Monday, July 15, 2013

Chiaaaauw with chon.

Untuk bersahur ,selalunya masak ringkas ringkas.
Chiauw saja .Tak perlu kukus ,grill,panggang.

Before going to sleep,makcik seboleh bolehnya siapkan bahan bahan utk masak.
bahan bahan perlu ada:
cili makngah.... cili grind,dimasak terdahulu.
bawang besar dan putih di racik
paste bawang besar dan bawang putih
segala maneka sos dalam botol....kicap,sos tiram,sos lada.etc.

Lets chiaaaw with chon....kakchon@ makcik@ makngah@mamason

Ikan bilis asam.
Panaskan minyak
Chiauw bawang putih,bawang besar,cili merah ,ikan bilis hingga garing.
Tuang sos tiram,sedikit asam paste,gula,garam.Jangan masuk air.
Balik balikkan hingga sebati......siap!

sambal tumis ikan kering/ ayam/daging.
Panaskan minyak.
Chiauw bawang putih,bawang merah.
Masukkan cili makngah,bawang paste.....goreng sampai hilang bau.
Tuang sos tiram,air asam,gula,garam.
Masukkan ayam goreng/ikan goreng.....siap!
Kalau daging tak perlu goreng dahulu...mau liat.

nenas bersalut telor
Nenas racik,telor dipukul.
Panaskan minyak
Chiauw bawang putih,bawang merah,cili merah.
Masukkan telor dan nenas,garam,sos lada......siap!

Masa pergi KL Jumaat haritu...makcik bekalkan cili makngah dan cili jeruk pada anak anak.
Sedap juga bihun goreng kakaten dimasak pukul 12.00 malam guna cili makngah.

Itulah resepi ringkas ringkas dalam chiauw with chon hari ni ya anak anak.Selamat bersahur.

2 comments:

  1. mudah tapi sedap.TQ sis.nak try follow yr way.

    ReplyDelete
  2. IM,
    bila bersahur ,yang panas panas baru masak walau simple pembuka selera.Kena dgn rasa nasi ditelan jadi laju....kalau tidak ..hmmm dok la melangu..
    Selamat mencuba.

    ReplyDelete