Wednesday, March 27, 2013

Makan apa kita

Panas membahang kat Perlis la ni.Hujan dah tak jengok bumi agak lama.
Bayangkan rumah yang tak ada ventilation...mau tengit,mau hangit.
Panasnya sampai kalau tilam tu macam grill on fire.
Panasnya kalau mandi air tangki macam pi sauna pun ada.
Rumah makciklah begitu.Rumah orang lain mungkin nyaman,Angin sepoi sepoi bahasa.Tambah yang ada air con...lepaslah  mereka dari azab ini.

So bila dah hangat dan hangit begini...nak makan nasi pun tak lalu.

Menggelidah petiais...makcik nampak:
Taukua
Mee basah
Ketam

So.....drum roll

Dalam periuk....tumis bawang putih,bawang merah,halia sampai wangi
Masukkan cili cikson.( ada makcik cerita mcm mana nak buat dah)
Masukkan kentang kupas 3 biji belah 4,tomato buah 2 biji potong 4
Masukkan bunjut sup ( makcik guna sup tulang) ,kulit kayu manis.....biar mendidih.

Kaut kentang,tomato ....grind lumat.

Masukkan air dalam periuk dan bahan grind tadi.Masak hingga menggelegak.
Masukkan ketam. Batang sederi.Tutup periuk.

Tambah garam,gula,lada serbuk dan perasa ayam.( 1/2 kiub)

Makan dengan:
Mee dicelur
Sayur,telor ,sos cili buatan sendiri,cili potong,taukua goreng.

( Gambar saja tak upload sbb menghormati prasaan insan insan dirantau) hehe.Gunakanlah imiginasi anda mee kuah ada ketam sederhana besar 2 ekor dalam mangkuk.hehehe.

No comments:

Post a Comment