Friday, March 1, 2013

Kerja saya sangat ringan...KSSR

When I accepted the offer to go back teaching after a lull of 2 years,I was in for a shock.KSSR,PBS,baiyah..and basketful more which i never heard before san 2008.
For two years,I was cut off from education....a tai tai I was.

So when in 2011,I reported back for work ,I was bewildered.
People around me were busy talking about KSSR.What KSSR?
And jokingly I came with.....KERJA SAYA SANGAT RELAX ,RINGAN,.....so no worry.

Assigned to year 1 English,I was like...hey how am I going to survive ? Being without anything to guide as I had missed the courses done in 2010....I ploughed the internet.Downloading the syllabus...oh ye they have  new names for them too.

IT's  ......eh dah lupa la pula...kena tengok balik webs KPM lagu ni.

And tackling the subject and students are new to me too.
And being an administrator of schools,I am not that much into practice...but more into assist.

So what to do ..ayam pun patuk,.itik pun sudu.
So like an itik to the earth...I sudu sana sini..Tanya ,baca and in the end sent to a course.

However,I did read ,hijack a lot from these few  :
CLUTTER FREE Classroom      sini
Elementary BULLETIN BOARD  sana
BRITISH COUNCILwebsite.

They did helped in many ways.
and I too fell in love with you tube
As such when I was stuck on how to teach the phonic for the alphabets or melody of a song....they are my wonder pets.

So bloggers friends who are searching ,here are some songs that I taught my kids in SKRPB.Lets enjoice:





video 





The ABC song.



Lagu ni mamason ajar tahun satu mengenal abjad dan phonic sounds dia.Well received by year 1 and 2.
Lagu lagu lain pun ada yang menarik.


10 comments:

  1. mesti anak2 murid cikgu seronok belajar ngan cikgu...btw..music, videos will make learning more fun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noe,bukan saja budak seronok belajar,cikgu pun seronok mengajar.Masa ni la mamason berjoget,bergoyang ,bernyanyi dgm depa.Mau hilang tension.Dan ingatan budak budak lebih kuat bila ajar dgn lagu.
      hai kalau boleh nak ajar balik.

      Delete
  2. AsSalam Mamason,

    Yang penting jiwa untuk mengajar masih ada, cara penyampaian sampai anak2 eager waiting for next class from the teacher.

    hehhehehe..nani masih ingat guru nani darjah satu, Cik Hasnah, mak aiii garang orangnya, mencubit perut, berdiri atas kerusi..wahhhh..salah satu murid yang kena, heheheh nanilah, sebab nani 'benak'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani,
      Skrg ni murid thn 1 pun dah tahu categorise cikgu.Ada cikgu depa kata rajin,ada cikgu depa kondem..bijak bijak.
      haha..cikgu Hasnah tu mcm mamason mula mengajarlah agaknya.Mujur bila dapat pi kursus mamason lihat perbezaan orang putih layan budak budak.So lepas tu tak lah garang sangat lagi.
      Saya murid degil saja yang buat saya marah.Pujuk tak jalan,ugut tak jalan....

      Delete
  3. Cikgu akan jadi pojaan hati pelajar jika ... pengajarannya menarik .... dan tidak lesu. Kita mengajaq pun seronok . Bila lah bilik darjah kita akan dibekalkan fasiliti ... yang tak perlu kita ususng2 ... untuk pasang memasang ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chik Att,
      Delima sekolah SK..fasiliti jahnam tak pebaik,tak maintain.Sekolah SRJK semua dihujung jari ( Anak mengajar disini)Kelengkapan PPSMI sekarang dah jadi tukun...tu yang put off kita nak ajar.Lagi satu tak ada innovation.Banyak bilik jadi bilik KAFA,JQAF..kesian cikgu BI

      Delete
  4. Kembali berkhidmat untuk anak-anak bangsa. Alhamdulillah.....keep up the good work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle,
      Sekarang saya dah kembali tidak mengajar...hehe.Tu yang boleh dok blog sakan.

      Delete
  5. I hear about KSSR and PBS and am glad I am not earning a leaving having to do that. I do it my way and that is bad enough.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KSSR and PBS if done the easy way is all right with me.But the ever changing directives from JPN<KPM<LPM kill our creativity.Actually if given the right playing field..KSSR is a breeze...love teaching the KSSR way for English year 1 and 2.

      Delete